Linkovi

Izrael: Netanjahu nije uspeo da formira vladu pre isteka roka


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom poseti planini Meron
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom poseti planini Meron

Izraelski predsednik Reuven Rivlin rekao je da će u sredu kontaktirati stranke u izraelskom parlamentu Knesetu u vezi sa procesom formiranja vlade nakon isteka 28-dnevnog perioda u kojem aktuelni premijer Benjamin Netanjahu nije uspeo da sastavi novu vladajuću koaliciju.

Netanjahuov neuspeh vratio je proces Rivlinu, za koga se očekuje da će narednih dana jednom od Netanjahuovih protivnika pružiti priliku da formira vladu.

Među verovatnim kandidatima su Jair Lapid, čija je centristička stranka Ješ Atid završila na drugom mestu iza Netaniahuove desničarske stranke Likud na martovskim izborima i Naftali Benet, šef male verske, nacionalističke stranke Jamina.

Rivlin takođe ima mogućnost da od parlamenta zatraži da jednog od svojih članova izabere za premijera.

Proces traženja koalicione vlade bio je neophodan nakon što ni jedna stranka nije uspela da osvoji većinu u Knesetu koji ima 120 mesta, na glasanju 23. marta, što su bili četvrti izraelski izbori u manje od dve godine.

Netanjahu je razgovarao sa nizom rivala i načinio uvertiru bez presedana lideru male islamističke arapske stranke tokom njegovog neuspelog pokušaja da skupi većinu.

Desničarske i jevrejske verske stranke, kao i tradicionalne levičarske i centrističke stranke, udvarale su se strankama koje predstavljaju izraelsku arapsku manjinu od oko 20 odsto, potencijalno ih tako osnažujući da utiču na vladu prvi put posle više decenija.

71-godišnji Netanjahu premijer je od 2009. godine, nakon što je devedesetih godina obavljao istu funkciju tri godine. Borio se za ostanak na funkciji kroz dve godine političkog zastoja zbog neuspešnih izbora.

Sudi mu se zbog optužbi za krivičnu korupciju, a on je negirao bilo kakvo nezakonito delovanje.

XS
SM
MD
LG