Linkovi

Beograd domaćin Euro Prajda 2022.


Arhiva - Beograd Prajd 2019, u Beogradu, 15. Sept. 2019. (Photo: Veljko Popovic, VoA)
Arhiva - Beograd Prajd 2019, u Beogradu, 15. Sept. 2019. (Photo: Veljko Popovic, VoA)

Beograd će biti domaćin i organizator Euro Prajda 2022. godine, odlučeno je u subotu na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA) u Bilbau, u Španiji. Glavni grad Srbije pobedio je tako Barselonu, Lisabon i Dablin.

Euro Prajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima još od 1992. godine i Beograd je jedinstven po tome što će se Euro Prajd 2022. po prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA), podseća se u saopštenju Beograd Prajda.

Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Zaštitnici ljudskih prava (Civil Rights Defenders) izjavio je da dobijanje organizacije Euro Prajda znači priliku da se osnaži LGBT+ zajednica na Balkanu, da se reafirmiše promocija evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji i da se Beograd predstavi kao nezaobilazna turistička destinacija, "bezbedna i otvorena za sve".

"Verujemo da će Euro Prajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će Euro Prajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda", rekao je Miletić.

Beogradski prajd 2019, u Beogradu, Srbija, 15. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA)
Beogradski prajd 2019, u Beogradu, Srbija, 15. septembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VoA)

On je zahvalio na podršci svim organizacijama za ljudska prava sa Zapadnog Balkana, aktivistima i volonterima okupljenim oko Beograd Prajda kao i Turističkoj organizaciji Srbije.

Marko Mihailović, koordinatora Beograd Prajda, rekao je da Euro Prajd 2022 u Beogradu "daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana", ali da je najvažnije to što će se tim događajem ukazati na "uboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu".

XS
SM
MD
LG