Linkovi

CG: Zakon o istopolnim partnerstvima bez podrške u parlamentu


Montenegro Prajd u Podgorici, 2018.
Montenegro Prajd u Podgorici, 2018.

Skupština Crne Gore nije izglasala Zakon o istopolnim partnerstvima, nakon što su predstavnici manjinskih partija koje podržavaju vladu Demokratske partije socijalista glasali protiv, a predstavnici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika iz redova bošnjačkih, albanskih i hrvatskih nacionalnih stranaka su bila protiv zakona koji omogućava prava slična onima u većini zemalja EU.

Zakonom koji je predložila vladajuća partija, istopolnim parovima u Crnoj Gori bilo bi omogućeno da uživaju jednaka prava kao i heteroseksualnim, osim mogućnosti da usvajaju djecu.

Prema nacrtu Zakona koji je usvojila Vlada, posebno bi bilo normirano izdržavanje između partnera i starateljstvo, detaljno regulisani imovinski odnosi partnera, a članovi istopolne zajednice imali bi pravo na međusobno nasljeđivanje i regulisan poreski status.

Predlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece, a izdržavanje djeteta moguće bi bilo jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema živih zakonskih srodnika.

Predstavnici jedne od organizacija koja se bavi zaštitom LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, “Kvir Montenegro”, ironično su se zahvalili poslanicima koji su glasali protiv Zakona i “svoje sitne interese stavili ispred osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i manipulisali našim osnovnim ljudskim pravima”.

“Vaš otpor nas jača, vaša mržnja nas nikada neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti. Pred vašom mržnjom nećemo nikada spustiti glavu. Idemo dalje", saopštili su iz “Kvir Montenegro” i poručili da će zakon ipak biti usvojen.

Oni su ocijenili da je neuspjelim usvajanjem ovog Zakona Skupština poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje”.

"Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori”, poručila je Bojana Jokić iz organizacije LGBT Forum Progres.

Ona je ocijenila “da Crna Gora nije spremna da stane u red razcijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju”.

XS
SM
MD
LG