Linkovi

EU uvodi nove sankcije Belorusiji, Bajden traži istragu zbog prinudnog spuštanja aviona u Minsk


Avion Rajanera koji je prinudno spušten na aerodrom u Minsku (Foto: AFP)
Avion Rajanera koji je prinudno spušten na aerodrom u Minsku (Foto: AFP)

Lideri Evropske unije saglasili su se u ponedeljak da uvedu nove sankcije Belorusiji, uključujući i ekonomske, pozvali svoje aviokompanije da izbegavaju vazdušni prostor te zemlje i odobrili rad na uvođenju zabrane beloruskim kompanijama da uđu u evropski vazdušni prostor ili slete na njene aerodrome, saopštio je portparol predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Lideri 27 zemalja članica EU su na sastanku u Briselu zatražili da se odmah oslobode aktivista Roman Protaševič i Sofija Sapega, kao i da Međunarodna organizacija za civilno vazudhoplovstvo sprovede istragu incidenta u Minsku, gde je prinudno prizemljen avion Rajanera na letu iz Poljske u Viljnus, u Litvaniji.

Takođe su izrazili solidarnost sa Letonijom koja je proterala beloruskog ambasadora i sve diplomate u odgovoru na isti potez Minska, koji je naložio letonskom diplomatskom izaslaniku da napusti Belorusiju.

Ministri EU sada bi trebalo da formalizuju političke odluke donete na samitu u Briselu.

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je vest o sankcijama i drugim merama Evropske unije i dodao da je od svog tima zatražio da utvrdi "odgovarajuće opcije" da bi se osigurala odgovornost, u "bliskoj saradnji sa EU, drugim saveznicima i partnerima, i međunarodnim organizacijama.

Bajden je zatražio sporovođenje međunarodne istrage i oslobađanje Protaševiča i stotina drugih političkih zatvorenika u Belorusiji, uz ocenu da su prinudno prizemljenje aviona i hapšenje Potaševiča "direktno kršenje međunarodnih normi".

Sjedinjene Države su prethodno oštro osudile "šokantan" potez beloruskih vlasti i zatražile sprovođenje istrage, a Minsk optužile za narušavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

U međuvremenu, američki sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž rekao je za kablovsku mrežu CNN da je potrebno razmotriti bezbednost letova američkih aviokompanija iznad Bjelorusije

Odluka beloruskih vlasti da prinudno spuste avion Rajanera u Minsk i uhapse novinara koji je bio jedan od putnika je "otmica u organizaciji države", rekao je generalni direktor irske aviokompanije Majkl O'Liri.

"Reč je o otmici u organizaciji države, državno sponzorisanoj pirateriji... Izgleda da su vlasti htele da uhapse novinara i osobu koja je bila sa njim. Verujem da je na aerodromu bilo i agenata KGB-a", kazao je direktor Rajanera.

Beloruske vlasti uhapsile su novinara Romana Protaševiča nakon što je avion kojim je putovao iz Atine za Viljnus neplanirano sleteo u Minsk, posle lažne dojave o bombi u avionu.

U video snimku, postavljenom na internet, Protaševič je rekao da je dobrog zdravlja i da se nalazi u pritvornom centru u Minsku i priznao da je učestvovao u organizovanju masovnih protesta u prestonici prošle godine.

Protaševič je jedan od administratora kanala NEXTA Live na medijskoj platformi Telegram, koja pokritva proteste koji su izbili u Belorusiji posle osporenih predsedničkih izbora. Vlasti Belorusije su objavile da je Protaševič pod istragom zbog sumnje za organizovanje masovnih nereda, remećenje poretka i podsticanje mržnje u društvu.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja rekla je da se boji za Protasevičev život jer je reč o poznatom protivniku beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Velika Britanija pozvala je na momentalno oslobađanje beloruskog novinara.

"Ujedinjeno kraljevstvo osuđuje potez beloruskih vlasti koje su uhapsile novinara na prevaru. Pozivamo da se momentalno oslobode gospodin Protasevič i drugi politički zatvorenici u Belorusiji", rekao je ministar spoljnih poslova Britanije Dominik Rab.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni izjavio je da veruje da je u avionu bilo i nekoliko članova tajne sužbe.

"Petoro ili šestoro ljudi je napustilo avion. Jedan je uhapšen, što znači da su ostali pripadnici tajne službe".

EU je već uvela tri runde sankcija Belorusiji zbog predsedničkih izbora u toj zemlji, a već je radila i na četvrtom paketu sankcija za pojedine zvaničnike pre incidenta sa Rajanerom.

Nove sankcije bi mogle da uključe i zabranu letova svih beloruskih kompanija iznad EU i zabranu beloruskoj kompaniji Belavia da sleće na evropske aerodrome.

XS
SM
MD
LG