Linkovi

Ko će biti Bajdenova potpredsednica?


Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden na predizbornom mitingu u Doveru
Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden na predizbornom mitingu u Doveru

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džozef Bajden sužava listu kandidatinja za potpredsednicu, a na listi se nalazi i nekoliko Afroamerikanki.

Demokrate koje su upućene u proces kažu da je Bajdenov tim izbor suzio na šest ozbiljnih kandidatkinja, među kojima su senatorke Elizabet Voren i Kamala Haris, kao i savetnica Baraka Obame za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, prenosi AP.

Pominju se i demokratska predstavnica sa Floride u Kongresu Val Demings i gradonačnica Atlante Kejša Lens Botoms - obe Afroamerikanke, kao i guvernerka Nju Meksika Mišel Grišam, pripadnica latino manjine.

Bajden je ranije rekao da će za potpredsednicu izabrati ženu, a unutar partije su sve jači apeli da to bude žena koja je pripadnica manjina - zbog toga što su Afroamerikanci imali značajnu ulogu u izboru Bajdena za demokratskog kandidata i zbog protesta protiv rasizma koji su usledili posle smrti Džoržda Flojda.

Teri Mekolif, bivši guverner Virdžinije i nekadašnji predsedavajući Demokratskog nacionalnog komieteta rekao je da će, iako smatra da će Bajden odlučiti na osnovu "hemije", izbor Afroamerikanke kao kandidatkinje za potpredsednicu biti veliki izazov za stranku.

Očekuje se da bi ime kandidatkinje moglo da bude objavljeno u narednim nedeljama.

Ko ima najveće šanse?

Suzan Rajs, koja je radila u administraciji Baraka Obame i koja je sa njim privatno bliska, favorit je među pripadnicima Obamine administracije. Iako nikada nije bila kandidat na izborima, Rajs ima veliko iskustvo u spoljnoj politici, jer je bila i američki ambasador u UN. Takođe je glasna kritičarka Trampove administracije.

Senatorke Kamala Haris i Elizabet Voren takođe su među top kandidatkinjama otkako su završile svoju trku za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

Izbor Voren za potpredsednicu Bajdena, značilo bi da su na glasačkom listiću dvoje belaca u sedamdesetim - Bajden ima 77, a Voren 70 godina.

Kamala Haris je jedina Afroamerikanka među kandidatkinjama koja je izabrana kao predstavnica savezne države, što je značajno iskustvo. Takođe je ekspertkinja za pravosuđe, ali je kao bivšu tužiteljku mnogi crnci gledaju skeptično.

Čini se da je senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar, koja se ranije pominjala kao potencijalni kandidat, ispala iz trke. Ona je nekada bila tužiteljka u Mineapolisu, a vreme njenog mandata nekoliko pripadnika manjina je umrlo prilikom policijskog privođenja.

Iako Klobučar nije zvanično ispala, mnoge demokrate smatraju da će se to desiti zbog aktuelnih dešavanja i klime u društvu.

XS
SM
MD
LG