Linkovi

Bela kuća dala "zeleno svetlo" za novi susret predstavnika Srbije i Kosova


Popgled na Belu kuću sa južne strane, 7. jula 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)
Popgled na Belu kuću sa južne strane, 7. jula 2020 (Foto: AP/Patrick Semansky)

Bela kuća dala je "zeleno svetlo" za novi susret predstavnika Beograda i Prištine u bliskoj budućnosti, posle otkazivanja sastanka dve delegacije, koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

U razgovoru sa aktivistima američko-albanske zajednice, putem video konferencije, specijalni predstavnik za pregovore Beograda I Prištine ambasador Ričard Grenel je prošle nedelje - prema navodima Martina Vulaja, bivšeg direktora Albansko-američkog nacionalnog saveta - jasno stavio do znanja da ova prilika ne treba da se propusti.

“Izrazio je frustraciju na neki način. Postoji taj strah da bi SAD mogle da osete frustraciju celim procesom, da bi on sam mogao da dobije druga zaduženja, ukoliko procene da dve strane nisu spremne za sporazum. Dan posle videokonferencije sa našom grupom, Grenel se sastao sa predsednikom Trampom i tražio, a predsednik mu je dao 'zeleno svetlo' da nastavi proces, kao poslednju šansu, ako mogu da kažem", rekao je Vulaj za albanski servis Glasa Amerike.

Fokus sastanka, kao i ranije, ostaju ekonomska pitanja, ali Vulaj veruje da bi ovi razgovori mogli da stvore novu energiju, koju on vidi kao korak prema političkom rešenju.

Međutim, još nije jasno da li će se i kada sastanak dve strane u Beloj kući održati i šta bi na njemu moglo da se postigne.

XS
SM
MD
LG