Linkovi

Neizvesno da li će svedočiti žena koja optužuje sudiju Kavanoa


Demonstranti grupe #KremlinAnnex istakli su transparent - "Verujemo dr Ford" - 66. uzastopnog dana demonstracija ispred Bele kuće.
Demonstranti grupe #KremlinAnnex istakli su transparent - "Verujemo dr Ford" - 66. uzastopnog dana demonstracija ispred Bele kuće.

Žena koja je optužila Breta Kavanoa, kandidata predsednika Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda, dobila je rok do petka da odluči da li će u ponedeljak svedočiti pred senatskim odborom.

Kristin Blazi Ford, profesorka psihologije na Univerzitetu Palo Alto u Kaliforniji optužila je konzervativnog sudiju Kavanoa da ju je seksualno napastvovao pre 36 godina dok su oboje bili srednjoškolci. Kavano poriče tu optužbu. 24 žene koje su isle u srednju školu Holton-Arms zajedno sa Kristin Blezi Ford potpisale su pismo podrške njoj i uputile ga Kongresu, navodeći da žele da posvedoče o njenom “poštenju, inteligenciji i integritetu.

Predsednik Tramp i dalje stoji iza svog kandidata za sudiju Vrhovnog suda, Breta Kavanoa.

“Ovo je veoma teško za njega i njegovu porodicu i želimo da se sve završi. Istovremeno, želimo da pružimo i sasvim dovoljno vremena. Ako se ona pojavi – to bi bilo divno. Ako se ne pojavi – to bi bilo za žaljenje.”

Profesorka Kristin Blazi Ford pozvana je da svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe. Međutim, ona prvo želi da FBI ispita njene navode da ju je Kavano seksualno napastvovao dok su bili tinejdžeri 1980-ih.

Ford ima podršku senatskih demokrata, među kojima je Kirsten Džilibrend iz Njujorka.

“Činjenica da mora da štiti svoju decu od pretnji smrću koje dobija i raznih komentara koji se pojavljuju na internetu o njoj… mislim da je upravo to razlog što osobe koje prežive seksualno nasilje ne prijavljuju šta im se dogodilo.”

Profesorka prava Anita Hil je među onima koji pozivaju na punu istragu. 1991, Hil je optužila tadašnjeg kandidata za sudiju Vrhovnog suda Klarensa Tomasa za seksualno uznemiravanje iako je Tomas na kraju potvrđen tesnom većinom glasova.

“Nema razloga da žure i pokušavaju da ovo proguraju u razmaku od šest dana. Američka javnost želi da zna šta se dogodilo i želi da zna da Senat ovo ozbiljno shvata.”

Republikanci prigovaraju da su navodi Fordove objavljeni posle dugih pretresa punih suprotstavljenih mišljenja, na kojima su senatori iz obe stranke ispitivali Kavanoa. Džon Tun je senator iz Južne Dakote.

“Sudija Kavano je odgovorio na oko 1300 pisanih. U protekla dva meseca sastao se sa 65 senatora i nije bilo nikakvih nagoveštaja ovog slučaja sve do prošle nedelje.”

Republikanska senatorka Lisa Murkovski smatra da je važno da se čuju iskazi i Fordove i sudije Kavanoa.

“Nadam se da će se sve sprovesti uz nivo poštovanja prema integritetu procesa i osobama koje su uključene”.

Na pitanje da li smatra da su optužbe verodostojne Murkovski je odgovorila da upravo zbog toga postoji taj proces.

“Mislim da upravo zbog toga imamo ovaj proces.”

Zbog kontroverze – nominacija Kavanoa za doživotnu poziciju u Vrhovnom sudu je ugrožena – ocenjuje pravni analitičar Pol Šif Berman.

“Mislim da će ova optužba učvrstiti protivljenje demokrata nominaciji Kavanoa, a s obzirom na činjenicu da republikanci drže samo malu većinu u Senatu, ako mali broj republikanskih senatora promeni mišljenje to bi porazilo ovu nominaciju.

Kavano je nominovan da zameni sudiju Entonija Kenedija koji se penzionisao. Njegova potvrda bi učvrstila konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG