Linkovi

CPJ poziva na istragu pretnji smrću novinarima N1 i Danas


ARHIVA - Kancelarija Komiteta za zaštitu novinara u Njujorku (Foto: AFP/Ed Jones)
ARHIVA - Kancelarija Komiteta za zaštitu novinara u Njujorku (Foto: AFP/Ed Jones)

Vlasti u Srbiji treba da brzo i detaljno istraže pretnje smrću upućene novinarima televizije N1 i dnevnika Danas, i pozovu na odgovornost one koji su pretnje uputili, saopštio je u ponedeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku.

Nezavisna televizija N1 primila je 18. aprila anonimnu pretnju putem mejla, u kojoj se navodi da njeni zaposleni "treba da budu zaklani", objavio je N1, a direktor televizije Igor Božić potvrdio u mejlu Komitetu za zaštitu novinara.

Zaposleni u nezavisnom dnevniku "Danas" primili su 22. aprila nekoliko pretnji smrću putem mejla, aplikacije za poruke i komentara na društvenim mrežama, sa anonimnih, ali i drugih naloga, prema medijskim izveštajima koje je za CPJ potvrdio i glavni urednik Danasa Bojan Cvejić.

Kako se ističe u saopštenju, oba medija su se žalila vlastima, a prema rečima Božića i Cvejića Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu je potvrdilo da je otvorilo istragu poruke upućene televiziji N1.

"Drago nam je što su vlasti Srbije brzo odgovorile na pretnju televiziji N1. Vlasti takođe moraju da istraže pretnje upućene dnevniku Danas i osiguraju da odgovorni u oba slučaja odgovaraju zbog tih pretnji", saopštio je Atila Mong, predstavnik CPJ za Evropu.

“Potpuno je neprihvatljivo pretiti novinarima zbog njihovog rada i srpske vlasti moraju da pokažu da takvi postupci imaju posledice", dodaje Mong.

Igor Božić rekao je za CPJ da ne zna šta je motiv za slanje pretećeg mejla, budući da televizija N1 pokriva niz međunarodnih i domaćih tema. U mejlu se zaposleni nazivaju "američkim plaćenicima". N1 je partner američke kablovske mreže CNN.

U februaru 2019, stanica je primila pismo u kojem se preti da će njeni novinari biti ubijeni, a zgrada televizije u Beogradu biti podignuta u vazduh, o čemu je CPJ tada prikupio dokumenteaciju. Tog marta, Zlatko Milenković je priznao krivicu za slanje pretnje i osuđen na osam meseci zatvora uslovne kazne.

Poruke poslate Danasu, koje je Cvejić podelio sa CPJ-om, takođe sadrže pretnje da će "poklati" novinare. U pretećim porukama, oni koji su ih slali poztivaju se na citat Mahatme Gandija, koji je Danas nedavno objavio na svom Instagram nalogu “Istina, ne Bog”,i navode da je taj Gandijev citat uvreda hrišćanima pred pravoslavni Uskrs, koji je obeležen 24. aprila.

CPJ je mejlom tražio komentar od kancelarije tužioca u Beogradu, ali nije odmah dobio odgovor.

XS
SM
MD
LG