Linkovi

Pretnje Vesni Mališić - u patološkom društvu nema ljudskih prava


Kiosk sa dnevnim listovima u Beogradu (Foto: VOA)
Kiosk sa dnevnim listovima u Beogradu (Foto: VOA)

U danu u kome se obeležava Svetski dan ljudskih prava, u Srbiji je jedna od glavnih vesti novi napad na novinare. Ovoga puta na udaru je zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić, a posle objave pretnji na društvenoj mreži Tviter novinarska udruženja su reagovala i pozvala nadležne da utvrde ko stoji iza ovog napada.

U izjavi za Glas Amerike Mališić kaže da je nasilje u društvu sveprisutno, da se olako prelaze granice, da se može pretiti bilo kome, da se može upotrebljavati reč ubistvo bez ikakve odgovornosti i da se sa društvenih mreža takva atmosfera preliva na celokupno društvo:

"Ona se sa Tvitera preliva na televizije sa nacionalnom frekvencijom, ona se iz Skupštine preliva u politički život, ona se iz medija preliva opet na celo stanje u društvu, tako da mi živimo jednu spirali nasilja u kojoj je je jedno nasilje počelo da proizvodi drugo i gde će to završiti ja to zaista ne znam. Ali neko ubrzanje osećam", kaže Vesna Mališić.

Pretnje Vesni Mališić - u patološkom društvu nema ljudskih prava
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

"Mi imamo potpuno slobodu da se ovako grozno preti i ugrožavaju ljudi. I čini mi se da to eskalira sa svim što smo pročitali o Đilasu i time što rade ljudima iz opozicije, i ostalim kolegama novinarima i svim kritičarima. Ovo je sve luđe i čini mi ser da je režim veoma nervozan", dodaje glavni urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen.

Osim zahteva nadležnima da rade svoj posao i utvrde ko stoji iza ovih i svih sličnih pretnji, sagovornici Glasa Amerike se slažu u oceni da novinari nemaju drugog izbora osim da zbiju redove, još glasnije traže zaštitu i nastave da rade svoj posao:

"Ostaje nam jedino da pritisnemo državu da ugasi to dugme koje je pritisla sa proizvosnjoim nasilja i sa matematikom da se u nasilju u stvari najbolje prebiraju glasovi. Dakle, ova stvar se završava tako što se upristoji pre svega politika, pa onda od politike to kreće prema celom društvu", nastavlja Mališić.

Osim što se novinarima praktično oduzima pravo na rad i kritiku vlasti, ugroženo je i osnovno ljudsko pravo na informisanje. To pravo je građanima Srbije ne samo narušeno, nego i efikasno ukinuto, kaže Branko Čečen:

"Informisanje je zamenjeno lažnim informisanjem. I kao deo zarobljne države mediji su, naročito nezavisni, u veoma nezgodnoj situaciji jer stalno prave male rupice u toj šarenoj slici o naprednoj Srbiji".

"Mi živimo u patološkom društvu. Tu patologiju je proizvela politika. U patološkom društvu nema ljudskih prava - ima samo nasilja. I ono se preliva na sve strane i mi to sada živimo", kaže na kraju Vesna Mališić.

A Vlada Srbije donela je u četvrtak odluku o formiranju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kako bi se "efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve pretnje i aktivnosti preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti", navodi se u saopštenju vlade. Do sada je inače postojala Stalna radna grupa za bezbednost novinara, a hoće li sada i formiranje još jedne Radne grupe povećati bezbenost novinara - teško je proceniti.

XS
SM
MD
LG