Linkovi

Brnabić nezadovoljna navodima izveštaja Fridom hausa o Srbiji


Ana Brnabić, premijerka Srbije u tehničkom mandatu (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)
Ana Brnabić, premijerka Srbije u tehničkom mandatu (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić ocenila je kao sramne činjenice navedene u izveštaju Fridom haus, prema kojima je Srbija u najvećoj meri nazadovala, dok je Kosovo zabeležilo najveći napredak u sprovođenju demokratskih reformi kada je reč o zemljama Balkana – na osnovu kriterijuma te nevladine organizacije.

Svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno. Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva“, istakla je Brnabić – objavila je agencija Tanjug, a preneo N1.

Brnabić je iznela i tvrdnje da je na Kosovu tokom prethodne godine za 20 odsto više napada na Srbe.

Sve to, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima. Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest", rekla je Brnabić.

Dodala je da takve informacije objavljuju mediji koji su godinama izveštavali da je Srbija na sivoj listi GRECO grupe zemalja koje se bore protiv korupcije u Savetu Evrope, zato što se nalazila na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja.

Primetila je, međutim, da u martu – kada je objavljen novi izveštaj u kom je navedno da se Srbija izuzetno popravila i više se ne nalazi na toj listi – niko to nije objavio.

"Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i, na kraju, pohvaljen za to što radi. Taj izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasa", poručila je premijerka u tehničkom mandate.

Podsetimo, u izveštaju vašingtonske nevladine organizacije Fridom haus “Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije” objavljeni podaci ukazuju na to da je Srbija nazadovala u tri, od ukupno sedam kriterijuma, koje Fridom haus koristi u svojoj metodologiji.

Nazadovanje je zabeleženo u sferama civilnog društva, nezavisnih medija i korupcije.

Sa druge strane, u dokumentu Fridom hausa navedeno je da je Kosovo napredovalo u oblastima demokratske vladavine na nacionalnom nivou i pravosuđu.

Kako se vidi iz izveštaja, nije zabeležilo nazadovanje ni u jednoj oblasti koje kao kriterijume u izveštaju uzima Fridom haus. Podaci ukazuju da je Kosovo ostvarilo najveći napredak od svih zemalja koje ta organizacija smatra zapadnobalkanskim.

XS
SM
MD
LG