Linkovi

Vućić: Izbori mirniji nego ikad, novi tek 2027, u Beogradu ponavljanje ako ne bude većine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na konferenciji za štampu, u zgradi Predsedništva Srbije, 24. decembra 2023. (Foto: FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na konferenciji za štampu, u zgradi Predsedništva Srbije, 24. decembra 2023. (Foto: FoNet)

Novih izbora neće biti do 2027, osim ako tako ne odluče nadležne institucije ili u slučaju da ne bude skupštinske većine, izjavio je u nedelju u svom televizijskom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenjujući da su izbori 17. decembra protekli "mirnije nego ikad u savremenoj srpskoj istoriji".

Što se gradskih izbora u Beogradu tiče – ako nema većine ići će se na nove izbore u skladu sa zakonom, rekao je Vučić.

"Ako ne bude većine, nije problem. Ako bude većine, onda se neće ići na izbore u Beogradu", ocenio je predsednik Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić govori na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u zgradi Predsedništva Srbije, 24. decembra 2023. (Foto: FoNet)
Premijerka Srbije Ana Brnabić govori na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u zgradi Predsedništva Srbije, 24. decembra 2023. (Foto: FoNet)

Rekao je da očekuje da će u januaru biti konstituisan novi sastav Skupštine Srbije, a da će nova Vlada Srbije biti formirana do početka marta i da je "teško" da će Ana Brnabić ponovo biti premijerka, ali da će nastaviti da obavlja neku važnu funkciju.

"Ana je izrasla u velikog borca. Ponosan sam na nju. Teško da će ona opet biti premijerka. To sam joj rekao pre izbora, ali ona je dala srce i borila se tokom cele kampanje. Iza nje ostaju rezultati", kazao je Vučić.

Institucije će imati podršku države da odrade svoj posao u skladu sa zakonom, rekao je Vučić i ocenio da opozicija koje protestuje sve vreme radi "brutalan pritisak" na institucije određene Ustavom i zakonom.

Optužio je opoziciju da je odlučila da prekraja izbornu volju građana i upitao kako to misli da uradi, osim nasilnim putem.

"Neće biti nikakve nasilne smene vlasti, jer se vlast u Srbiji menja na izborima", poručio je Vučić.

Govoreći o štrajku glađu poslanika i predstavnika opozicije koji zahtevaju ponavljanje izbora, Vučić je rekao da ih sve poziva da prekinu štrajk.

"Neka se lepo vrate svojim obavezama. Mogu da organizuju proteste svakog dana. Mislim da sam u poslednjih devet godina doživeo da gotovo sedam godina imam proteste ispred predsedništva", rekao je predsednik.

Rekao da uporedna analiza dostavljenih prigovora i žalbi pokazuje da su posle izbora prošle godine podnete 53 žalbe RIK-u, a posle nedeljnih izbora "svega devet".

"Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu je tada podneto 528 prigovora i 473 žalbe, a ove godine po 15 prigovora i žalbi. To je 30-35 puta manje. Govorimo o činjenicama", rekao je Vučić, prenela je Beta.

Kazao je da je srećan što je RIK uputio ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave zahtev da provere "poimence" svakog čoveka sa navodnog spiska "fantomskih" birača kog je u javnost iznela lista Srbija protiv nasilja.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet i materijali sa sajta agencije Beta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG