Linkovi

Šef ODIHR-a za Glas Amerike: Nije naše da kažemo da li su izbori bili fer, ali uslovi za učešće su išli u korist vlasti


Šef misije ODIHR o neregularnostima i izbornim uslovima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Šef misije ODIHR o neregularnostima i izbornim uslovima u Srbiji

Zadatak posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) nije bio da ocenjuje da li su izbori u Srbiji slobodni i pošteni, niti da preporučuje ponavljanje glasanja, ali je konstatovala da su izborni uslovi bili neravnopravni za sve učesnike i zabeležila neregularnosti na sam dan glasanja, rekao je u intervju za Glas Amerike Albert Jonson, šef misije ODIHR. On je rekao da nije razgovarao ni sa kim iz vlasti u Srbiji o nalazima u vezi sa izborima, kao i da postoji „očigledan manjak političke volje“ da se primene preporuke o poboljšanju izbornog procesa u Srbiji.

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR-a, Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje na parlamentarnim, ne i lokalnim, izborima u Srbiji. U preliminarnom izveštaju navodi se da su izbore obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pristrasno izveštavanje medija u korist vlasti, zloupotreba javnih resursa, učešće predsednika u kampanji.

Glas Amerike: Gospodine Jonson, kada uzmete u obzir preliminarni izveštaj međunarodnih posmatrača koji se bavi izbornim danom, ali i atmosferom pre izbora, da li biste izbore u Srbiji ocenili kao slobodne i poštene?

Jonson: Mi ne koristimo te reči „pošteni i slobodni“, izbori su komplikovana stvar i ništa nije crno-belo, gledamo ceo proces. To znači da posmatramo atmosferu u kampanji, finansiranje kampanje, registraciju kandidata i birača, posmatramo medije, izbornu administraciju itd. Bili smo tamo mesec dana kako bismo posmatrali ceo proces i ocenili ga. Izborni dan je važan događaj u izbornom procesu, ali je samo jedan deo od mnogih koje posmatramo i ocenjujemo.

Glas Amerike: Kažete da je izborni dan samo jedan deo procesa i posvetili ste značajan deo izveštaja predizbornoj atmosferi. Između ostalog, konstatovali ste i pristrasno izveštavanje medija, zastrašivanje birača, sistemsku prednost vladajuće stranke, učešće predsednika u kampanji, zloupotrebu javnih fondova, funkcionersku kampanju. Mogu li bilo koji izbori da se smatraju legitimnim ako se održavaju u ovakvoj atmosferi?

Jonson: Nismo tu da ocenjujemo izbore kao legitimne, slobodne ili poštene. Posmatramo izborni proces i ocenjujemo ga, i u kontekstu obaveza koje je Srbija preuzela u okviru OEBS-a, međunarodnih standarda. I kada je reč o našoj proceni, mnogo toga se vrti oko onoga što nazivamo ravnopravnim uslovima za učešće… I ono što smo našli jeste da uslovi za učesnike nisu bili jednaki i da takmičenje nije bilo ravnopravno. Na samom početku saopštenja kažemo da su parlamentarni izbori tehnički dobro sprovedeni i da su birači imali izbor između političkih alternativa, ali da su dominirali učešće predsednika u kampanji, koje je zajedno sa sistematskom prednošću vladajuće partije stvorilo neravnopravne uslove. Drugim rečima, ono što proizilazi iz ovoga je da su uslovi išli u korist vlasti.

Glas Amerike: Da li onda možemo da kažemo da je nemoguće imati fer takmičenje u takvoj atmosferi i pod takvim uslovima?

Jonson: Ne govorimo nigde o atmosferi, kažemo da su uslovi bili neravnopravni.

"I mali broj izbornih nepravilnosti je previše"

Glas Amerike: Neki od vaših kolega posmatrača, iz Evropskog parlamenta i Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, su govorili za medije u Srbiji o tome da su videli lažne glasačke listiće, da imaju saznanja o dovođenju ljudi sa strane autobusima u Beograd da glasaju, o kupovini glasova. Neki su upotrebili reč „šokantno“ kako bi opisali to što su videli. Kakav je Vaš utisak o dešavanjima tokom izbornog dana?

Jonson: Rekli smo u zajedničkom saopštenju da je izborni dan prošao glatko, ali i da su ga obeležile brojne proceduralne manjkavosti, uključujući i nekonzistentnu primenu mera kontrole, brojne slučajeve gužvi na biračkim mestima, grupno glasanje, kršenje tajnosti glasanja. Ali, bilo je i ozbiljnih neregularnosti poput ubacivanja više listića, kupovine glasova. Te neregularnosti su bile u ograničenom broju: uočili smo pet slučajeva ubacivanja više glasačkih listića i devet slučajeva kupovine glasova. Ali, čak i u ovakvom broju ih je previše. Naši posmatrači su obišli 1.220 biračkih mesta i 93 odsto od tog broja je ocenjeno pozitivno. I to je kontekst. Ali, ozbiljne neregularnosti su se dešavale, pa čak i ako je njihov broj mali - previše ih je.

Glas Amerike: Da li ste razgovarali sa nekim iz vlasti u Srbiji i šta su vam rekli?

Jonson: Ne, nismo. Videli smo ranije danas saopštenje iz Vlade Srbije o našim nalazima, i to je jedna generalna izjava. Sad smo ponovo u bliskom kontaktu sa izbornom administracijom zbog žalbi, i očekujemo da ćemo posle Božića imati još neke sastanke i onda okončavamo misiju 27. decembra.

Glas Amerike: Opozicija traži da se glasanje ponovi. Iako ODIHR i drugi međunarodni posmatrači nemaju mandat da o tome odlučuju, uzimajući u obzir sve vaše nalaze, da li mislite da bi novo glasanje na bolji način odrazilo volju naroda?

Jonson: Mi nemamo mandat da poništavamo izbore, niti da govorimo da li ih treba ponoviti, to je na vlastima. U finalnom izveštaju ćemo imati preporuke, nadamo se da će biti objavljen za tri, četiri meseca i onda ćemo ponovo poslati misiju na sastanke sa svim učesnicima. I videćemo šta treba da se ispuni od preporuka, ponudićemo pomoć u tome, i tako generalno ide taj proces.

Glas Amerike: Da li ste možda očekivali snažniju reakciju izvršnih vlasti SAD i EU, uzimajući u obzir ozbiljnost vaših nalaza?

Jonson: Video sam reakcije, nemam nikakvih problema sa njima, prilično su opšte. Saglasan sam sa onim što su rekli. Nije na meni da kažem da li je trebalo da budu snažnije, to je na njima da odluče.

Amerika poziva na istragu navoda o izbornim nepravilnostima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Glas Amerike: Kada govorimo o vašim prethodnim preporukama, posle izbora 2022. ODIHR je izdao brojne preporuke za poboljšanje izbornog procesa. Tada je konstatovana zloupotreba javnih resursa, nejednaka medijska zastupljenost, nepostojanje granica između javne funkcije i kampanje. Isto to ste primetili i sada. Kako to komentarišete?

Jonson: U izveštaju smo govorili o ranijim preporukama koje nisu primenjene, problemima koji nisu rešeni. I te nove, ili stare preporuke, naći će se u našem finalnom izveštaju. Kao što ste videli, u preliminarnom izveštaju se osvrćemo na one preporuke koje nisu ispunjene i to jeste slučaj.

Glas Amerike: Uzimajući u obzir da vaše prethodne preporuke nisu ispunjene, smatrate li da vlast u Srbiji ima političku volju da radi na poboljšanju izbornog procesa?

Jonson: U jednom delu našeg saopštenja govorimo o nedostatku političke volje, to je očigledno. Ali, mi prolazimo kroz proces u skladu sa našim mandatom. Ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će ovog puta biti sa našim preporukama.

Vlada Srbije je u četvrtak saopštila da je upoznata sa preliminarnim zaključcima izveštaja o izborima, kao i da je spremna da sarađuje na pojašnjenju pokrenutih pitanja i unapređenju daljeg izbornog ambijenta.

XS
SM
MD
LG