Linkovi

CRTA: Rezultati izbora ne odražavaju volju birača


Posmatračka misija Crte saopštava preliminarne nalaze o monitoringu izbornog dana (Foto: FoNet)
Posmatračka misija Crte saopštava preliminarne nalaze o monitoringu izbornog dana (Foto: FoNet)

Na pet odsto biračkih mesta na parlamentarnim izborima i na čak devet odsto mesta na beogradskim izborima zabeležene su nepravilnosti, koje su neposredno kompromitovale rezultate izbora, izjavio je u ponedeljak šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov i naglasio da zbog velikog obima nepravilnosti rezultati izbora za Beograd ne odražavaju volju birača koji žive u glavnom gradu.

U popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima. Naročito u Beogradu. Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača u poređenju sa prvom polovinom dana”, rekao je Nedeljkov na predstavljanju rezultata i analizi nedeljnih izbora u Srbiji i dodao:

Biračka mesta su zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta. Izborni dan je takođe bio obeležen povredama tajnosti glasanja i neproveravanjem identiteta birača. Sve ove nepravilnosti po svojoj definiciji su ozbiljnog karaktera”.

Prema oceni Nedeljkova u nedelju su zabeležene drastične zloupotrebe prava birača, zakona i institucija na izborni dan, zbog čega su se, kako je rekao parlamentarni izbori udaljili od standarda za demokratske i poštene izbore.

Zbog svega što su uočili tokom i pre izbornog dana, predstavnici Crte su zatražili od državnih insitucija da hitno reaguju, a pre svih to očekuju od tužilaštva, rekao je Nedeljkov:

Tužilaštvo da nepristrasno ispita navode o krivičnim delima u izborima i izbornoj kampanji, uključujući i krivična dela zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog postupanja u službi, netačnog sačinjavanja biračkih spiskova, falsifikovanja potpisa birača, kao i da istraži zabeležene slučajeva pritiska na birače i sumnje u zloupotrebu ličnih podataka građana i da o tome obavesti javnost”.

Takođe, predstavnici Crte traže i izmenu zakona o lokalnim izborima, prema kojima se pravo glasanja na lokalnim izborima dobija tek posle sticanja prebivališta u trajanju od šest meseci.

Od ministarstva državne uprave i lokalne samouprave se traži da sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska u skladu sa preporukama misije ODIHR i međunarodnim stadardima, a kako je još rekao Nedeljkov, nadležnost za overu potpisa podrške birača u procesu kandidovanja treba isključivo poveriti kancelarijama javnih beležnika.

Iznoseći podatke na osnovu uzorka sa 500 biračkih mesta, istraživač Crte Vojislav Mihajlović je rekao da je lista SNS-a “Srbija ne sme da stane” osvojila 46,5 odsto glasova, dok je lista “Srbija protiv nasilja” dobila poverenje 23,7 odsto birača.

Cenzus su još prešle liste “Ivica Dačić – premijer Srbije” sa osvojenih 6,7 odsto glasova, koalicija “Nada” sa pet odsto i lista "Mi glas iz naroda - Branimir Nestorović" sa 4,7 odsto.

Govoreći u apsolutnim brojevima Mihajlović je izneo podatak da je vladajuća koalicija dobila oko dva miliona glasova, dok je poverenje listi “Srbija protiv nasilja” ukazalo 900.000 građana.

Na izborima za Beograd lista “Srbija ne sme da stane” je dobila 39,2 odsto glasova, “Srbija protiv nasilja” 34,4 odsto, koalicija Nada 6 odsto, dok je lista Branimira Nestorovića dobila 5,3, a SPS-a 4,8 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG