Linkovi

Da li posle nedavnih izbora Srbija dolazi na nivo Rusije i Belorusije?


Izbori u Srbiji održani su u nedelju 17. decembra 2023. godine (foto: Reuters)
Izbori u Srbiji održani su u nedelju 17. decembra 2023. godine (foto: Reuters)

Nakon što se Republička izborna komisija proglasila nenadležnom po zahtevu koalicije Srbija protiv nasilja za poništavanje rezultata nedavnih izbora i raspisivanje novih otvorilo se veliko pitanje šta i kako dalje.

Čini se da iz ugla vlasti nema mnogo nedoumica – rezultati izbora su odlični i na republičkom i na nivou Beograda i sa te strane ne dolazi mnogo informacija ili reakcija. Sa druge, opozicione strane glavni zahtev je ponavljanje izbora.

Ja mislim da je ovo poslednja prilika da se vratimo u neke iole normalne tokove. Ako ovo prođe bez posledica, a kada kažem posledica mislim na ponavljanje izbora, ako ovo prođe bez toga, onda mi bukvalno dolazimo na nivo Belorusije i Rusije. Onda mi više ne možemo da se nazivamo čak ni prividno demokratsko zemljom”, kaže u razgovoru za Glas Amerike advokat Jovan Rajić, koji je zamenik člana proširenog sastava RIK-a.

Po njegovim rečima pokazalo se da institucije nisu radile svoj posao ni pre, ni tokom izbora – od ministarstava državne uprave i lokalne samouprave i policije, RIK-a i lokalne izborne zajednice, kao ni tužilaštva i policije.

Kako kaže Dejan Bursać iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju ovoga puta SNS nije ni krio brojna kršenja izbornih propisa, nije zadržao čak ni fasadu demokratskog izbornog procesa i sad je “i golim okom vidljivo za svakog građanina kad dođe na biračko mesto i zadrži se tu par minuta šta se tu dešava”.

Međutim, kako smatra Bursać, opozicija je napravila nekoliko ključnih grešaka koje joj sada otežavaju dalje poteze.

SNS se više ni ne krije, i vi imate apslolutno legitimno pravo da osporavate regularnost izbornog procesa. Ali onda to radite organizovano, sistemski, metodično, sa podacima, sa planom i na vreme. Znači, ako ga osporavate oglasite se prvi čim se zatvore birališta i kažete – mi ovo ne priznajemo zbog toga, toga, i toga. Imamo podatke da je glasalo toliko i toliko ljudi, toliko i toliko prekršaja tu i tu. Opozicija nije imala ništa od toga”, kaže Bursać u razgovoru za Glas Amerike.

Uz postizborne zamerke koje iznosi na račun opozicije, on ocenjuje da je rezultat koji je postigla lista Srbija protiv nasilja vrlo dobar – 900 hiljada dobijenih glasova je najviše u poslednjih 11 godina, kao i tesan rezultat u Beogradu i Kraljevu i osvojena vlast u Ljigu.

To bi bio odličan start za lokalne izbore koji se održavaju na proleće iduće godine u oko 100 opština i gradova, kaže Bursać i dodaje da su sada pred Vučićem brojne opcije.

Mislim da Aleksandar Vučić u ovoj situaciji neće dozvoliti sebi da raspisuje nove gradske izbore. Mi vidimo iz te Nestorovićeve organizacije da danas dolaze glasovi da oni ni pod koju cenu neće ići sa Srbijom protiv nasilja, da su njima opcije ili da uđu sa Vučićem, ili da podrže Vučića, ili da ne podrže nikoga”, kaže Bursać i dodaje da je veliko pitanje koliko Nestorović kontroliše odbornike koji treba da uđu u beogradski parlament.

SNS-u fali jedan odbornik za većinu SNS-a i SPS-a. Od tih šest odbornika možda se oni dogovore sa jednim, dvojicom, samo bez reakcije ili bez potrebe da pregovaraju sa celom organizacijom “Mi glas iz naroda”. Tako da pred Vučićem su brojne opcije i mislim da njemu ne odgovara da se ide na izbore”.

Međutim, kako smatra Jovan Rajić ostale su dve stvari na koje Aleksandar Vučić i SNS nisu računali i koje bi mogle da utiču na ono što predstoji.

Ja mislim su njega iznenadile dve stvari – to su ovi studenti na ulici, zato što njih ne može da pusti da se izduvaju, jer su oni onako besni i teško se može taj bes kontrolisati. Ne može da to kanališe onako kako je kanalisao nas ostale kad smo šetali, pa je rekao – šetajte slobodno, dokle god šetate mirno mene nije briga. I to se na kraju i desilo – izduvali smo se i prestali da se šetamo”, kaže Rajić.

Istovremeno, mnogo više od toga ga brine reakcija međunarodne zajednice, koju kako smatra sagovornik Glasa Amerike, Vučić nije očekivao.

On je očigledno pravio dil sa nekim iz međunarodne zajednice, ali nije pokrio sve što je trebalo da pokrije. I onda kad je krenula jedna misija, druga misija, onda su i ovi ostali videli da ne mogu da ćute baš na to i onda je krenulo kao kugla koja kad se pusti sa planine se kotrlja postaje sve veća. Jedna posmatračka misija, pa druga, pa treća i sad je to već otišlo van njegove kontrole i van onoga što je očekivao. Ja mislim da zato ćuti i da čeka da vidi koje su razmere toga i da onda napravi najbolju strategiju za kontrolu štete”.

Nabrajajući koje su sve kritike došle iz međunarodne zajednice, Dejan Bursać kaže da još stigla ona ključna reakcija:

Dok god ne vidimo Entonija Blinkena, američkog državnog sekretara da direktno kritikuje Vučića zbog urušavanja demokratije u Srbiji, ta situacija za njega nije kritična”.

XS
SM
MD
LG