Linkovi

Strani mediji o izborima u Srbiji: Vučić učvrstio vlast, tenzije zbog nepravilnosti u Beogradu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima iz izbornog štaba SNS u Beogradu 17. decembra 2023. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medijima iz izbornog štaba SNS u Beogradu 17. decembra 2023. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Aleksandar Vučić, srpski moćnik i najbliži saveznik Rusije u Evropi, učvrstio je svoju desetogodišnju vlast u nedelju, pošto prvi rezultati ukazuju na veliku pobedu njegove vladajuće stranke na prevremenim parlamentarnim izborima, piše Njujork tajms.

Opozicija u Srbiji nadala se da će iskoristiti talas javne zgroženosti zbog dve masovne pucnjave, ali nije uspela da energiju uličnih protesta pretvori u uspešan izborni rezultat, ocenjuje uticajni američki dnevnik, koji dodaje da su izbore obeležili izveštaji o neregularnostima i žalbe da je Vučićeva stranka imala nefer prednost zbog kontrole nad većinom medija, i činjenice da veliki državni sektor zapošljava stotine hiljada birača.

"U teoriji, jak izborni rezultat mogao da Vučiću pruži više prostora za manevar da sklopi sporazum sa Kosovom i udalji se od Rusije, posebno budući da ultradesničarska nacionalistička stranka Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca, nije osvojila nijedno mesto u skupštini", piše Njujork tajms, ali dodaje da predsednik Srbije, do sada, nije pokazao nameru da odustane od dugogodišnje taktike manevrisanja između Istoka i Zapada.

Miroslav Aleksić u štabu koalicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Miroslav Aleksić u štabu koalicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Izveštavajući o izbornim rezultatima u Srbiji, američki portal "Politiko" navodi da nivo pobede (Srpske napredne stranke) znači da će Vučić, koji odnose sa Zapadom balansira sa srdačnim vezama sa Kremljom, ostati centralna figura u američkoj i diplomatiji EU na Zapadnom Balkanu, posebno u pokušajima da se izbegne novo žarište na Kosovu.

Dok se Vučić nadao da će prevremeni izbori potvrditi njegovu skoro totalnu kontrolu nad zemljom, sada mora da se brani od optužbi za velike nepravilnosti i zastrašivanje birača.

"Ti sporovi oko izbornih manipulacija će samo pojačati strahove da Vučić rapidno podriva demokratiju, medije i javne institucije u zemlji", piše Politiko.

Više američkih dnevnika, među kojima i "Vašington post", prenose izveštaj agencije "Asošijeted pres" da skoro konačni zvanični rezultati potvrđuju pobedu vladajuće populističke partije u Srbiji, ali da su političke tenzije nastale zbog prijavljenih nepravilnosti u prestonici - Beogradu. AP prenosi navode opozicije da su Srbi iz Bosne i Hercegovine autobusima dovedeni da glasaju u Beogradu, i tvrdnju koalicije "Srbija protiv nasilja" da je 40.000 ličnih karata izdato ljudima koji ne žive u glavnom gradu.

Navodi se i ocena nezavisnog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da su problemi koji su obeležili izborni dan bili posebno ozbiljni u Beogradu, i prvenstveno uzrokovani "namerom da se utiče na izbornu volju građana", i dodaje da predsednik Vučić i vladajuća partija poriču sve navode o izbornim neregularnostima.

Agencija "Rojters" javlja da preliminarni rezultati pokazuju da će SNS imati većinu od najmanje 127 poslanika u parlamentu, dovoljnu da bi vladala samostalno, ali da se ipak očekuje da će tražiti koalicione partnere kako bi učvrstila svoju dominaciju u skupštini Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je veliku pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima, navodeći da je njegova stranka osvojila apsolutnu većinu u skupštini, javlja londonski BBC. Britanski medij preneo je atmosferu iz nekoliko izbornih štabova tokom večeri, i vest da je opozicija, koja se žali na izbornu krađu, zakazala protest za ponedeljak uveče.

"Opozicioni kandidati za skupštinu Beograda ipak se i dalje nadaju da bi mogli da osvoje dovoljno mesta da spreče naprednjake da sačuvaju vlast u prestonici. Skoro svaki četvrti glasač u Srbiji živi u Beogradu, pa bi svako slabljenje moći predsednikove stranke bilo uspeh za opoziciju", navodi BBC.

Srpski vladajući populisti proglasili pobedu na izborima usred optužbi o nameštanju glasova, javlja britanski Gardijan.

"Vladajuća populistička partija je lagano pobedila na parlamentarnim izborima, ali su nastale tenzije zbog navoda o neregularnostima u prestonici Beogradu. Opozicija je saopštila da joj je ukradena pobeda na lokalnim izborima u Beogradu, da neće priznati rezultate i da zahteva ponovno brojanje glasova".

Na izborima se nije birao predsednik, dodaje Gardijen, ali konstatuje da su vlasti, uz podršku dominantnih provladinih medija, vodili kampanju kao referendum o Vučiću.

Srbija, balkanska zemlja koja je sačuvala srdačne odnose sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, kandidat je za članstvo u EU od 2014, ali postoje tvrdnje da su demokratske slobode u zemlji postojano narušavane u poslednjih nekoliko godina, zaključuje britanski list.

XS
SM
MD
LG