Linkovi

Crta kaže da je organizovana migracija birača uticala na izbore u Beogradu, Brnabić optužuje za destabilizaciju


Konferencija za medije posmatračke misije Crta (foto: Rade Ranković-VOA)
Konferencija za medije posmatračke misije Crta (foto: Rade Ranković-VOA)

Izborni inženjering na lokalnom nivou u potpunosti obesmišljava izbore, izjavio je programski direktor posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov tokom javnog obraćanja u petak.

Nedeljkov je naglasio da je novouočeni fenomen, koji je značajno uticao na to da zaključe da rezultati izbora održanih 17. decembra ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u Beogradu, fenomen organizovane migracije birača.

Upitavši se ko je odgovoran za ono što se na taj način događalo sa biračkim spiskom, Nedeljkov je na konferenciji za medije izjavio da su u Crtu i pre izbora stizale informacije o manipulacijama biračkim spiskom koje su vršene sa ciljem da se prekroje izborni rezultati u Beogradu i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci omogući pobeda.

Predstavnici Crte su javnosti prezentovali nekoliko dokumenata o promeni prebivališta građana Srbije, kojima se omogućava da građani koji žive u gradovima i opštinama u kojima u nedelju nije bilo lokalnih izbora, na dan izbora dođu u Beograd i glasaju.

Organizovana migracija birača nije ni legalna ni legitimna. Prijavljivanje lažnih prebivališta radi korišćenja prava glasa u drugom gradu ili opštini je u suprotnosti sa zakonom koji reguliše prebivališta građana u Srbiji. Takođe, organizovanje migriranja birača podriva izbornu jednakost i bitno narušava zagarantovano pravo na lokalnu samoupravu”, rekao je Nedeljkov.

On je istakao da je fenomen doseljavanja birača u Beograd dokumentovan izjavama samih građana ili potvrdama iz samog sistema to jest iz institucija, iz kojih se zaključuje da fenomen migracije birača nije samo mit, već da se zaista događa.

Prema podacima koje su izneli predstavnici Crte – na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, su uočeni slučajevi organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača. Ove manipulacije su zabeležene u nekoliko beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu.

Kako pokazuje analiza rezultata sa biračkih mesta na kojima su glasali građani koji su dovođeni u Beograd SNS je tu ostvario znatno bolji rezultat nego na prethodnim izborima.

Nedeljkov je podsetio i na izjave pojedinih političara i zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su javno potvrdili da su glasali na lokalnim izborima u Beogradu, smatrajući da je to potpuno legitimno i legalno.

Takođe, on je rekao i da naknadna, postizborna obrada podataka sa izbora pokazuje da je na 10 odsto biračkih mesta bilo ozbiljinijih nepravilnosti.

Uz poziv tužilaštvu da istraže sve osnovane sumnje o počinjenim krivičnim delima vezanim za poslednje izbore, predstavnici Crte su pozvali Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da birački spisak učini potpuno javnim, uz mere zaštite ličnih podataka birača.

Takođe, od tog ministarstva se traži i da u skladu sa preporukama OEBS-a i ODIHR-a sprovede reviziju boračkog spiska, dok bi Narodna skupština trebalo da izmeni Zakon o izborima kako bi se onemogućile organizovane migracije birača.

Brnabić: Ništa novo iz Crte

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je u obraćanju održanom pošto su posmatrači Crte prezentovali zaključke, njihov postupak označila kao direktnu destabilizaciju Srbije i pokušaj rušenja državnog ustavnog poretka.

Brnabić tvrdi da su optužbe na račun države o lažiranju izbora iznete bez ijednog dokaza.

"Ništa od toga nije zabeleženo u zapisnicima posle izbora", rekla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da se Crta i opozicija ne obraćaju institucijama države, već raznim adresama međunarodne zajednice.

U danima nakon izbora, Sjedinjene Države zatražile su od Srbije da sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) reši neregularnosti tokom izbornog procesa koje su konstatovali posmatrači te međunarodne misije.

Njihov poziv zasnovan je na preliminarnom izveštaju izborne posmatračke misije OEBS-a koja je kosnatovala da su izbore u Srbiji obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, angažman predsednika Srbije u korist vladajuće Srpske napredne stranke - što je rezultiralo neravnopravnim uslovima za učešće u izbornoj trci.

Dvoje američkih senatora otišlo je korak dalje: upozorili su da izbori nisu bili slobodni i pošteni – ukazavši da treba razmatrati njihovo ponavljanje u pojedinim područjima.

XS
SM
MD
LG