Linkovi

Istraživanje: Sve manje građana vjeruje da Crna Gora ide u dobrom smjeru


ILUSTRACIJA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić.
ILUSTRACIJA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić.

Rezultati istraživanja nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR, u okviru zajedničke inicijative "CG puls", pokazali su da sve manje građana vjeruje da Crna Gora ide u dobrom smjeru.

Analiza Damara sprovedena je na uzorku od 1.007 ispitanika od 1. do 15. oktobra i pokazala je da postoji rast broja građana koji smatraju da se Crna Gora kreće u pogrešnom - sa 21,3 odsto 2020. na 26,3 odsto ove godine, odnosno veoma pogrešnom smjeru - sa 14,2 odsto 2020. na 19,6 odsto 2011, prenosi Pobjeda.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je, na konferenciji za novinare, da “političari vještački pozicioniraju teme koje nijesu od prioriteti za građane i građanke Crne Gore, probubljujući tako podjele, zbog čega dominira uvjerenje da se država kreće u lošem smjeru, te da prihodi građana i građanki nisu bolji, kao i da političke promjene donose talas revanšizma”.

Ona je, takođe, saopštila da je „danas nešto manje od trećine onih koji cijene da Crna Gora ide u veoma dobrom ili dobrom smjeru, dok je to prošle godine bilo nešto više od trećine”.

“U ukupnom zbiru, porastao je broj onih koji vjeruju da su tekuća kretanja pogrešna, pa ih je tako danas 45.9 odsto, u odnosu na 35.5 odsto od prošle godine“, navela je Uljarević.

Ona je pojasnila da je mlađa populacija “natprosječno nezadovoljna, kao i oni koji se izjašnjavaju kao Albanci, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati, i to je kod tih nacionalnih skupina u najmanjem slučaju oko 60 odsto, dok kod nekih ide i do 75 odsto”.

“Na drugoj strani, nacionalno opredijeljeni Srbi i oni nižeg obrazovnog nivoa su optimističniji da je dobar smjer kretanja društva”, navela je Uljarević, saopštavajući rezultate istraživanja.

Ona je, takođe, kazala da “skoro 60 odsto ispitanika (58,9 odsto) smatra da ne bi trebalo uvesti vjeronauku u škole, 22,7 odsto ima suprotno mišljenje, odnosno da vjeronauku treba uvesti, dok 18,4 odsto građana ne zna”.

Istakla je “da natprosječnu podršku uvođenju vjeronauke daju ispitanici preko 65 godina, bez obrazovanja i srpske nacionalnosti, ali i hrvatske manjine. Snažni protivnici su među Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima i Albancima, kao i među onima koji imaju više ili visoko obrazovanje”.

Uljarević je saopštila da nalazi pokazuju da među građanima i građankama prevladava stav da “nova vlast nije ispunila obećanje da neće biti revanšizma prema onima koji ne dijele njihove političke stavove (47,7 odsto), dok je nešto malo više od četvrtine (26,2 osto) vjeruje da je to to obećanje ispunjeno”.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović predstavio je nalaze istraživanja u dijelu koji se odnosi na životni standard i uticaj skorašnjih političkih dešavanja.

“Ovo istraživanje je pokazalo da 54,5 odsto građana i građanki smatra da mjesečni prihodi domaćinstva nijesu dovoljni da pokriju živote troškove u toku jednog mjeseca, što je blagi porast u odnosu na istraživanje iz oktobra 2020. Međutim, danas 31,8 odsto građana/ki smatra da su prihodi dovoljni, što je osjetan pad u odnosu na prošlogodišnji nalaz kada je to mišljenje imalo 40 odsto ispitanika”, kazao je Čađenović.

Podaci, kako navodi Čađenović, opominju i na osjetno povećanje nezadovoljstva i indiferentnosti u odnosu na percepciju budućnosti u Crnoj Gori.

“U odnosu na prošlu godinu, kada je 16,7 odsto ispitanika iskazalo pesimizam, ove godine 32,6 osto smatra da će biti gore nego prije promjene vlasti. Smanjio se broj onih koji smatraju da je njihova budućnost bolja nego prije promjene vlasti - sa 44,1 odsto prošle godine na 23,4 odsto ove”, rekao je Čađenović.

Na pitanje da li vjeruju da je nova vlast ispunila obećanja da neće biti revanšizma prema onima koji ne dijele njihove političke stavove odrično je odgovorilo 47,7 odsto ispitanika, dok je identičan postotak onih koji smatraju da Vlada to obećanje jeste isputnila i onih koji ne znaju - 26,2 odsto.

Percepcija revanšizma je natprosječno izražena kod mlađe populacije, kao i u drugim starosnim grupama do 44 godine, zatim među onima sa srednjim, višim i visokim obrazovanjem, kao i nacionalno opredjeljenim Crnogorcima i manjinama (Albanci, Bošnjaci, Muslimani, Hrvati, prim. nov)”, zaključila je Uljarević, prenosi Pobjeda.

Građani o blokadi puta do Cetinja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Podaci istraživanja koje je sproveo CGO i agencija DAMAR pokazuje da najveći procenat ispitanika smatra da su Vlada i premijer Zdravko Krivokapić odgovorni što je došlo do eskalacije krize 5. septembra na Cetinju (22,8 odsto), na drugom mjestu je predsjednik države sa 22 odsto, dok je 18,6 odsto odgovorilo da ne zna ili odbija da odgovori na to pitanje.

“Kada je riječ o dešavanjima na Cetinju 5. septembra, 42,2 odsto građana i građanki smatra da je Vlada dala prioritet vjerskim pravima jedne vjerske zajednice, a manje od trećine (30,4 odsto) da je našla balans u obezbjeđivanju vjerskih prava i slobode okupljanja. Takođe, manje od trećine smatra da je Vlada po svaku cijenu trebala da omogući ustoličenje mitropolita Joanikija, dok četvrtina cijeni da je trebalo da se zabrani i ustoličenje i protesti, a 23 odsto je stava da je Vlada trebalo da dogovori sa SPC odlaganje ustoličenja dok se tenzije oko toga pitanja ne smanje”, naveo je Čađenović.

On je rekao da “i u odnosu na odgovornost za eskalacije krize 5. septembra na Cetinju, građani i građanke su podijeljeni, pa tako 22,8 odsto smatra da su za to najodgovorniji Vlada i premijer Zdravko Krivokapić, a 22 odsto smatra da je to predsjednik države. Slijedi mišljenje da su odgovorni ekstremisti sa obje strane ( 14,5 odsto), dok 18,6 odsto nema mišljenje”.

XS
SM
MD
LG