Linkovi

Stoltenberg: NATO ima vrlo striktne bezbjednosne protokole o dijeljenju informacija 


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je, u petak, odgovarajući na pitanje o navodima da postoji zabrinutost kada je u pitanju opasnost za NATO u razmjeni podataka sa novom Vladom Crne Gore, da NATO ima vrlo striktne bezbjednosne protokole o dijeljenju informacija.

On je, kako prenosi RTCG, to saopštio upitan da prokomentariše navode da je tokom samita NATO-a u junu nezvanično rečeno da Alijansa ne bi trebalo da dijeli sve informacije sa novom Vladom Crne Gore, zbog uticaja koji na nju imaju Srbija i Rusija.

"NATO ima vrlo striktne bezbjednosne protokole o dijeljenju informacija. Ne mogu da detaljno govorim o protokolima, ali mogu da vas uvjerim da smo u mogućnosti da dijelimo informacije na bezbjedan i siguran način", kazao je Stoltenberg.


Generalni sekretar je istakao da se Crna Gora pridružila NATO-u ne tako davno i da je visoko cijenjeni saveznik.

"Crna Gora doprinsi našoj zajedničkoj bezbjednosti na brojne načine, i cijenim prisustvo ministarke odbrane Crne Gore na sastanku minsitara odbrane juče i danas u Briselu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon sastanka ministara odbrane u Briselu, preosi RTCG.

Podsjetimo zamjenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je, u nedavnom onlajn obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi, da postoji zabrinutost kada je u pitanju opasnost za NATO u razmjeni podataka sa novom crnogorskom vladom, zbog interesa Rusije.

"Zabrinutost je stvarna i to bi crnogorski narod trebalo da shvati vrlo ozbiljno", rekao je Eskobar i dodao da NATO ima mehanizam na kojem može odlučivati o razmjeni ili uskraćivanju informacija.

XS
SM
MD
LG