Linkovi

Šerman crnogorskim zvaničnicima: Očekujemo da vlasti daju prioritet reformama


Vendi Šerman sa Dritanom Abazovićem i Đorđem Radulovićem (Foto: Twitter / @DeputySecState)
Vendi Šerman sa Dritanom Abazovićem i Đorđem Radulovićem (Foto: Twitter / @DeputySecState)

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman razgovarala je u Vašingtonu sa potpredsednikom crnogorske Vlade Dritanom Abazovićem i šefom diplomatije Đorđem Radulovićem.

U objavi na društvenoj mreži Tviter ukazala je da je dvojici sagovornika prenela podršku za suverenu, inkluzivnu i evroatlantski orijentisanu Crnu Goru.

Kao značajan NATO partner – očekujemo da vlasti daju prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupnog procesa Evropskoj uniji”, navela je Šerman u objavi.

Inače, Abazović i Radulović borave u poseti Sjedinjenim Državama tokom koje su imali više odvojenih sastanaka sa američkim zvaničnicima. Među njima su Gabrijel Eskobar, izaslanik za Zapadni Balkan i Karen Donfrid, pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Abazović je posle susreta sa Eskobarom na Tviteru, uz poruku "dolazi kraj korupciji", naveo da je Stejt department podržao vladu u borbi protiv kriminala i pohvalio evroatlantski put Crne Gore.

Iz Abazovićeg kabineta je saopšteno da je potpredsjednik crnogorske vlade sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara razgovarao o politčkoj situaciji i odnosu nove američke administracije prema Zapadnom Bakanu.

Abazović je istakao da Crna Gora ostaje snažno na evroatlantskom kursu i da se snažno zalaže da Zapadni Balkan postane punopravni član Evropske unije.

"Crna Gora želi najbolje međususjedske odnose na Zapadnom Balkanu i promjenu imidža regiona u međunarodnim okvirima", naveo je Abazović.

Kako se navodi u saopštenju vlade, takođe je naglasio je rezultate koje je Crna Gora postigla u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito u suzbijanju šverca narkotika i cigareta, navodeći da se nova vlast susrela s mnogim problemima koji su "produkt korumpirane tridesetogodišnje vlasti".

Eskobar je, kako je saopšteno iz vlade, najavio će uskoro posjetiti Crnu Goru. Stejt department nije komentarisao Eskobarov susret sa potpredsjednikom crnogorske vlade.

XS
SM
MD
LG