Linkovi

Demokrate: Abazović rušenjem parlamentarne većine osvetio Katnića


Prostorije Demokratske Crne Gore (Foto: VOA)
Prostorije Demokratske Crne Gore (Foto: VOA)

Nakon što je Tužilački savjet u četvrtak odlučio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ispunio uslov za penziju, iz Demokratske Crne Gore pozdravili su tu odluku, ali i optužili dosadašnje koalicione partnere iz Građanskog pokreta URA da su očekivanu smjenu Katnića, kako su naveli “osvetili” rušenjem vlade Zdravka Krivokapića.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je, na konferenciji za novinare u petak, da je “sjajna vijest za pravnu državu i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala odlazak sa funkcije glavnog specijalnog tužioca Milvoja Katnića”.

On je , komentarišući, izjavu vicepremijera Dritana Abazovića “da razrješenjem Katnića sa mjesta glavnog specijalnog tužioca borba protiv organizovanog kriminala i korupcije konačno dobija smisao”, rekao da je smjena Katnića najmanje zasluga Abazovića.

Reakcije na smjenu SDT Milivoja Katnića
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

“Nema većeg političkog licemjerstva nego pohvaliti se smjenom Katnića, a rušiti vladu sa DPS-om. To je pokušaj skretanja pažnje sa sopstvene političke prevare i izdaje. Katnić se preko Abazovića osvetio parlamentarnoj većini koja je dovela do njegove smjene. Abazović je osvetio Katnića tako što je srušio parlamentarnu većinu koja je dovela do Katnićeve smjene”, naveo je Koprivica.

Razriješeni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je za Portal RTCG da će pred sudom tražiti da se preispita odluka Tužilačkog savjeta koji je utvrdio prestanak njegove funkcije zbog, kako je navedeno, ostvarivanja prava na starosnu penziju. Katnić je potvrdno odgovorio na pitanje da li ostaje pri ranijem stavu da je u slučaju razrješenja zbog ostvarenog prava na starosnu penziju spreman da podnese žabu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu . Navodi da će kada dobije odluku o prestanku mandata žalbu prvo podnijeti Upravnom sudu.

Nakon što je Tužilački savjet Crne Gore utvrdio prestanak funkcije glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, u Službenom listu je objavljen je javni oglas za izbor novog.

Kako je navedeno u oglasu, kandidat mora da ispunjava opšte uslove za rad u državnom organu i posebne uslove propisane Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Popunjena i potpisana prijava kandidara, sa ličnom i radnom biografijom, kao i dokumentima podnosi se Tužilačkom savjetu u roku od 15 dana od dana oglašavanja u Službenom listu i dnevnom listu "Pobjeda".

XS
SM
MD
LG