Linkovi

Katnić: Scenario državnog udara pripreman i u Srbiji


Zgrada Višeg suda u Podgorici, gde se održava suđenje za pokušaj državnog udara
Zgrada Višeg suda u Podgorici, gde se održava suđenje za pokušaj državnog udara

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić rekao je na suđenju optuženima za pokušaj državnog udara s ciljem svrgavanja crnogorske vlasti i tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Mila Đukanovića, da je sličan scenario pripreman i u Srbiji.

"Ova kriminalna organizacija stvorena je, ne samo zbog Crne Gore, nego i zbog drugih područja i jasno je da je pripremana slična situacija i u Srbiji", rekao je Katnić na današnjem ročištu.

Katnić je naglasio da je "ono što se pripremalo u Crnoj Gori prema tadašnjem premijeru, planirano je i u Srbiji", prenose mediji u Podgorici.

Crnogorski tužilac je to izjavio pošto su na suđenju pročitane SMS poruke koje je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uputio jedan od optuženih, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, koji je Vučića pitao da li i dalje važi ponuda za posao u ambasadama u Moskvi ili Republici Srpskoj.

Na Katnićevo pitanje Dikiću da li je Vučića obavještavao o uvredljivim porukama koje je bivši policajac dobijao na račun premijera Srbije, on je odgovorio "hvala što branite mog predsjednika, i ja ga branim", na što je tužilac rekao da ga on "ne brani, nego spasava".

Četrnaest osoba, uključujući i dva Rusa nedostupna crnogorskim državnim organima, kao i dva opoziciona lidera, optuženo je da je pripremalo prevrat na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. koji je, prema optužnici, trebalo da dovede do svrgavanja vlade i likvidacije premijera s ciljem sprečavanja članstva zemlje u NATO.

Optuženi na suđenju negirali su umiješanost u planiranje prevrata, a zvanična Moskva odbacila optužbe crnogorskih vlasti da Rusija stoji iza pokušaja državnog udara, pritom odbijajući da izruči Crnoj Gori svoje optužene državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova.

Suđenje se nastavlja sutra.

XS
SM
MD
LG