Linkovi

Bajdenova administracija uvela nove sankcije Belorusiji


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, 9. avgust 2021. (Foto: Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare u Minsku, 9. avgust 2021. (Foto: Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

Sjedinjene Države, u koordinaciji sa Britanijom i Kanadom, uvele su u ponedeljak nove sankcije Belorusiji, na godišnjicu početka protesta protiv rezultata predsedničkih izbora u toj zemlji za koje mnogi smatraju da su namešteni.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se od tada oštro obračunao sa mirnim učesnicima protesta i političkim protivnicima.

"Umesto da poštuje jasnu izrečenu volju beloruskog naroda, Lukašenkov režim je počinio izbornu prevaru, posle koje je usledila brutalna kampanja represije da bi se ugušili suprotni stavovi. Od privođenja hiljada mirnih demonstranata do pritvaranja više od 500 aktivista, lidera civilnog društva i novinara kao političkih zatvorenika, te prinudnog preusmeravanja međunarodnog leta - čime su prekršene međunarodne norme - potezi Lukašenkovog režima predstavljaju nelegitiman napor da se zadrži vlast po svaku cenu", poručio je u saopštenju američki predsednik Džo Bajden.

Mete novih kaznenih mera Vašingtona, Otave i Londona, su beloruski građevinski i energetski sektor, proizvodnja kalijumske soli i industrija duvana, za koje je američki Sekretarijat za finansije ocenio da su "novčanici" Lukašenkove vlade.

"Zajedno sa kanadskim i britanskim partnerima, iskazujemo dalju međunarodnu osudu nedemokratskih poteza Lukašenkovog režima", saopštila je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Među entitetima koje su američke vlasti stavile na crnu listu je državna kompanija "Belaruskali" koja proizvodi kalijum, jedan od primarnih izvoza zemlje.

U odgovoru na britanske sankcije, najavljene pre američkih, Lukašenko je optužio London da je "američki potrčko". Na jednosatnoj konferenciji za novinare je odbacio optužbe da je diktator i ustvrdio da je akcijama protiv demonstranata i političkih protivnika odbranio Belorusiju od puča.

Britanija i Sjedinjene Države prethodno su kaznile pojedinice u Belorusiji, zamrzavanjem imovine i uvođenjem zabrane putovanja, ali to nije uticalo na ponašanje beloruskog predsednika koji je na vlasti od 1994. godine.

"Sjedinjene Države ponovo traže od beloruskih vlasti da okončaju obračun sa pripadnicima civilnog društva, medijima, sportistima, učenicima, pravnicima i drugim građanima, odmah oslobode sve političke zatvorenike, započnu istinski dijalog sa demokratskom opozicijom i civilnim društvom i održi slobodne i fer izbore pod međunarnom prismotrom", naglasio je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je najavio da će Vašington "nastaviti da sarađuje sa međunarodnim partnerima da bi odgovarali oni koji su kršili ljudska prava u Belorusiji".

XS
SM
MD
LG