Linkovi

Psaki: Američka administracija će razmotriti politiku prema Kubi


Džen Psaki, predstavnica za medije Bele kuće (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Administracija predsednika Džozefa Bajdena razmotriće američku politiku prema Kubi, objavila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

"Naša politika prema Kubi zasniva se na dva principa. Prvi je podrška demokratiji i ljudskim pravima – i to je srž naših napora. Drugi su Amerikanci, građani kubanskog porekla, najbolji ambasadori slobode na Kubi. Preispitaćemo politiku Trampove administracije prema Kubi”, rekla je Psaki tokom brifinga za medije.

Bivši američki predsednik Donald Tramp vodio je čvrstu politiku prema Kubi, uveo ograničenja za putovanje američkih građana i slanje pošiljki i uvodeći sankcije na isporuke venecuelanske nafte toj zemlji.

Agencija Rojters izvestila je da je takva politika bila popularna među kubanskim iseljenicima nastanjenim u južnoj Floridi – što je pomoglo Trampu da ostvari pobedu u toj američkoj državi na novembarskim predsedničkim izborima.

Istivremeno, Trampa je na izborima porazio demokratski kandidat Džozef Bajden.

Devet dana pre nego što je Tramp napustio funkciju, administracija koju je predvodio vratila je Kubu među države označene kao sponzore terorizma. To bi, procenjuje Rojters, moglo predstavljati izazov Bajdenovvim naporima da poboljša odnose sa državom koju od 1959. i preuzimanja vlasti predvodi komunističko rukovodstvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG