Linkovi

Prva pobeda Bajdena uoči "super utorka"


Bivši potpredsednik SAD i kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Džo Bajden na skupu u Južnoj Karolini
Bivši potpredsednik SAD i kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Džo Bajden na skupu u Južnoj Karolini

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden odneo je u subotu ubedljivu pobedu na izborima za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini zahvaljujući velikoj podršci afroameričkih birača što je dalo neophodan podsticaj njegovoj predizbornoj kampanji.

Na 99 odsto prebrojanih glasova, Bajden je imao podršku 49 odsto birača, senator iz Vermonta Berni Sanders 20 odsto, a milijarder Tom Stajer 11 odsto, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku.

Stajer, koji je u Južnoj Karolini uložio veliki novac da bi privukao podršku afroameričkih birača, u međuvremenu je odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata.

Prema izlaznim anketama, Bajdena je podržalo 61 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa 17 odsto. Bivši potpredsednik je imao veću podršku od Sandersa, koji je trenutno favorit za osvajanje nominacije, i među drugim demografskim i ideološkim grupama, uključujući i one koji se identifikuju kao "veoma liberalni".

"Demokrate žele kandidata koji je demokrata. Velika pobeda ili poraz, to je izbor. Većina Amerikanaca ne želi obećanje revolucije. Žele više od obećanja, žele rezultate", rekao je Bajden pristalicama u Južnoj Karolini.

Ovo je prva pobeda za Bajdena, koji se treći put kandiduje za Belu kuću, na unutrastranačkim izborima, posle koje su njegovu kandidaturu za predsednika podržali bivši guverner Virdžinije i bivši predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta Teri Mekolif kao i uticajni afromaerički kongresmen iz iste savezne države Bobi Skot.

Posle Bajdenovog uspeha u Južnoj Karolini takođe se postavlja pitanja koliko će dugo većina ostalih kandidata moći da ostane u izbornoj trci. Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, i senatorke Elizabet Voren i Ejmi Klobučar su zaostajali daleko iz Bajdena i Sandersa.

Bivšem potpredsedniku SAD je bila neophodna pobeda posle loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mesta u Nevadi.

"Za sve one na koje se nije više računalo i koji su zaostali za drugima - ovo je vaša kampanja", poručio je Bajden.

Bajdenova pobeda mogla bi da uspori zamah Bernija Sandersa koji je bio gotovo izjednačen sa Butidžidžom u Ajovi, posle čega je pobedio u Nju Hempširu i Nevadi.

"Ne možete svugde da pobedite. Ovo neće biti jedini poraz. Ima još država u ovoj zemlji i niko ne pobeđuje u svima", rekao je Sanders na mitingu u Virdžiniji.

Izbori za predsedničku nominaciju demokrata nastavljaju se 3. marta, na takozvani super utorak, kada se glasa u 14 saveznih država.

Prema anketama, Sanders vodi u Kaliforniji koja ima veliki broj delegata, dok bi veliki broj afroameričkih birača u najmanje 5 saveznih država - Alabami, Severnoj Karolini, Tenesiju, Arkanzasu i Virdžiniji - mogao da pomogne Bajdenu da ponovo bude jedan od favorita za osvajanje nominacije.

Na glasačkom listiću prvi put če biti milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je propustio izbore u prve četiri države. Blumberg je u političke oglase širom zemlje već uložio pola milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG