Linkovi

Majkl Blumberg - rešenje za podeljene demokrate?


Milijarder, medijski mogul i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg

Rezultati prvih kokusa i primarnih izbora u Americi pokazuju da je demokratsko biračko telo prilično rasparčano. Pošto nema jasnog favorita, neki tu vide prostor za bivšeg gradonačelnika Njujorka, Majkla Blumberga. On je kasno ušao u trku a za sada uglavnom vodi medijsku kampanju. Biznismen i milijarder ima nekonvencionalnu strategiju - odlučio je da preskoči prve unutarstranačke izbore, dok pokušava da prestigne brojne druge kandidate za koje neki birači misle da nisu dovoljno jaki da pobede predsednika Trampa u novembru.

Autobus izbornog štaba Majkla Blumberga nedavno je stigao u Ričmond u Virdžiniji, i privukao grupu vatrenih pristalica koje veruju da je bogati biznismen i bivši gradonačelnik Njujorka jedini demokratski kandidat koji može da porazi predsednika Trampa na novembarskim izborima.

Da li je Majkl Blumberg najbolji odgovor demokrata Trampu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Kreg Hedli je glasač i registrovani član Demokratske stranke u Virdžiniji i smatra da je Blumberg najbolje rešenje.

“On to može. Drugi će da pretrpe poraz. Užasno je, strašno. Tramp će se samo profitirati ako mu se Majk ne suprotstavi.”

Blumberg nije učestvovao u prvim unutarstranačkim izborima demokrata, na kojima je najviše glasova dobio liberalni senator iz Vermonta Berni Sanders. Međutim, njegovi ciljevi o besplatnim državnim univerzitetima i univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti su za mnoge umerene demokrate suviše ekstremni.

Debora Hedli je birač Demokratske stranke u Virdžiniji.

“Ne mislim da Sanders može da stvori koaliciju i ne mislim da može da porazi Trampa. Nama treba neko ko može da pobedi, to mora da bude neki umereni kandidat.”

Umereni kandidati – bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar ostvarili su dobar rezultat ali će možda naići na probleme, kako se izbori premeštaju u države sa više birača iz manjinskih grupa. Za to vreme, bivši potpredsednik Džo Bajden je pretrpeo ozbiljne udarce na prvim stranačkim izborima.

Nekadašnji republikanac Blumberg, koji je kasno ušao u tu neizvesnu trku, sebe predstavlja kao snagu ujedinjenja.

“Kandidujem se da bih ponovo ujedinio našu zemlju i vratio reč Sjedinjene u njeno ime.”

Majk Blumberg vodi kampanju u Tenesiju, 12. februara 2020.
Majk Blumberg vodi kampanju u Tenesiju, 12. februara 2020.

Bivšeg gradonačelnika već su zvanično podržali neki stranački lideri kao što je gradonačelnica Vašingtona, Mjuriel Bauzer. On je takođe donirao milione dolara demokratskim kandidatima i organizacijama koje se bore protiv klimatskih promena i oružanog nasilja. Blumbergova pristalica Kalandrijan Simpson Kemp izgubila je sina u jednoj pucnjavi.

“Nikome nije stalo do naše dece ali neko ipak postoji. On se zove Majkl Blumberg. Njemu je stalo."

Blumberga, međutim, kritikuju zbog politike koja je primenjivana u Njujorku za vreme njegovog mandata, kada se njujorška policija u pretresima građana uglavnom koncentrisala na crnce I druge manjine. On se izvinio zbog toga krajem prošle godine.

"Sada vidim da smo mogli i trebalo je da reagujemo brže i ranije da zaustavimo takve pretresa. Žao mi je što nismo.”

Blumberg sam finansira svoju kampanju na nacionalnom nivou zbog čega su ga Sanders i neki drugi kandidati kritikovali da pokušava da “kupi izbore.” Prva proba za Blumberga biće takozvani “super utorak” 3 marta, kada će se njegovo ime naći na glasačkim listićima u 14 država sa velikim i veoma raznovrsnim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG