Linkovi

Butidžidž i dalje u vođstvu u Ajovi ispred Sandersa, Bajden četvrti


Demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž osvojio je 26,7% glasova prema rezultatima sa tri četvrtine obrađenih biračkih mesta.
Demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž osvojio je 26,7% glasova prema rezultatima sa tri četvrtine obrađenih biračkih mesta.

Demokratski predsednički kandidati preselili su se u Nju Hempšir, iako se još ne znaju konačni rezultati kokusa – stranačkih izbora koji su u ponedeljak uveče održani u Ajovi. Do sada su objavljeni rezultati sa 75% izbornih mesta, a prema njima vodi Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, dok je odmah za njim senator iz Vermonta Berni Sanders. Bivši potpredsednik Džo Bajden je na četvrtom mestu.

Cifre još nisu konačne ali dvoje demokratskih kandidata tvrdi da su odneli pobedu na kokusima u Ajovi.

"Ovo je izuzetna pobeda za našu organizaciju, naš vrednosti, našu kampanju i našu kandidaturu”, poručio je Pit Butidžiž svojim pristalicama.

“S ponosom mogu da vam kažem da smo sinoć u Ajovi osvojili više glasova u prvom i drugom krugu od bilo kog drugog kandidata”, izjavio je Berni Sanders.

I gradonačelnik Pit Butidžiž i senator Berni Sanders nadaju se da će iskoristiti zamah koji su dobili u Ajovi – obojica drže nekoliko izbornih skupova u Nju Hempširu gde se održavaju sledeći unutarstranački izbori.

Senatorka Elizabet Voren, koja je trenutno na trećem mestu u Ajovi, ljuta je zbog odlaganja objavljivanja rezultata.

"Treba da se saberu i objave sve podatke. “

Bivši potpredsednik Džo Bajden je u sredu obećao da će nastaviti da se bori za demokratsku predsedničku nominaciju iako je pretrpeo, kako kaže, "udarac u stomak" u Ajovi. On je uputio poruku biračima u Nju Hempširu.

"Vi ćete odrediti dalji tok trke. Vreme je da se čuje glas Nju Hempšira.”

Posle miliona uloženih dolara i hiljada skupova, očekivalo se da će se broj demokratskih kandidata smanjiti posle Ajove, ali izgleda da će ista gužva biti u Nju Hempširu.

“Uvek kažemo kako Ajova predviđa šta će dalje biti u trci. Ali možda je to predviđanje – da dugo nećemo znati ko je demokratski kandidat”, smatra analitičar Metju Daud.

Demokratska stranka Ajove saopštila je da je do zastoja u objavljivanju rezultata došlo zbog greške u kodiranju glasova na aplikaciji korišćenoj za unošenje podataka. Nju Hempšir i druge države u kojima slede stranački izbori uveravaju birače da neće koristiti tu aplikaciju.

XS
SM
MD
LG