Linkovi

Tramp potpisao zakon o finansiranju vlade i pomoći zbog pandemije


Aktuelni predsednik SAD-a Donald Tramp (Foto: STAR MAX/Dennis Van Tine)
Aktuelni predsednik SAD-a Donald Tramp (Foto: STAR MAX/Dennis Van Tine)

Predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji obuhvata paket pomoći za saniranje posledica pandemije i budžet za vladu, u ukupnom iznosu od 2,3 hiljade milijardi dolara.

Tramp je u saopštenju, izdatom u nedelju veče, objavo da je potpisao zakon usvojen u Kongresu prošle nedelje.

Zakonom je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima u pandemiji i 1,4 hiljadu milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Nakon što je Tramp odustao od pretnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao, obnovljena je pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i sprečeno zatvaranje vladinih službi u ponedeljak u ponoć.

Nekoliko članova Kongresa zatražilo je ranije u nedelju od Trampa da odmah potpiše već usvojeni zakonski predlog.

Ovo što predsednik sada radi je neverovatno okrutno. Veliki broj ljudi pati", rekao je u nedelju senator iz Vermonta Berni Sanders.

Republikanski senator iz Pensilvanije Pet Tumi takođe je rekao da bi Tramp trebalo da potpiše zakonski predlog, a da onda zatraži da se odobri dodatna pomoć.

“Sada imamo predlog u čijem utvrđivanju je učestovala i njegova administracija. Mislim da bi to trebalo da završimo", rekao je Tumi.

Tramp je i nedelju proveo na golf terenu na Floridi.

Zakonski o pomoći zbog pandemije i budžetu za vladu usvojen je ubedljivom većinom glasova u oba doma Kongresa, nakon što je Bela kuća uverila republikanske lidere da će Tramp da ga podrži.

Umesto toga, predsednik je tražio da se predlog izmeni i poveća predviđeni iznos jednokratne novčane pomoći za Amerikance sa 600 na 2.000 dolara. Još nije poznato zašto je Tramp promenio mišljenje i na kraju ipak potpisao zakon.

Republikanci u Predstavničkom domu su uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći. Demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

XS
SM
MD
LG