Linkovi

Anketa: Bajden 2024? Većina demokrata kaže - ne, hvala


Američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris na sastanku Demokratskog nacionalnog komiteta 3. februara 2023. u Filadelfiji.
Američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris na sastanku Demokratskog nacionalnog komiteta 3. februara 2023. u Filadelfiji.

Većina demokrata u ovom trenutku misli da je jedan mandat dovoljan za predsednika Džoa Bajdena, uprkos njegovim najavama da planira da se ponovo kandiduje 2024.

Prema rezultatima nove ankete koju su sproveli agencija Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja, samo 37% registrovanih demokrata želi da se Bajden kandiduje za drugi mandat, što je pad od 52% u odnosu na nedelje uoči izbora na sredini njegovog mandata.

Dok Bajden ističe svoje uspehe u usvajanju zakona u Kongresu, kao i svoju sposobnost upravljanja zemljom, anketa pokazuje da mu relativno mali broj odraslih Amerikanaca daje visoke ocene u tim kategorijama. Razgovori sa ispitanicima pokazuju da mnogi veruju da godine predstavljaju problem za 80-godišnjeg Bajdena. Mnogi se fokusiraju na njegov kašalj, usporeni hod i gafove, i ukazuju da najstresniji posao na svetu verovatno više odgovara nekoj mlađoj osobi.

Iskreno, mislim da bi bio suviše star", ocenjuje 37-godišnja Sara Overman, demokrata koja radi u prosvetnom sektoru u Roliju u Severnoj Karolini. "Potreban nam je neko mlađi na tom položaju".

Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima na putu za Kemp Dejvid, 4. februara 2023.
Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima na putu za Kemp Dejvid, 4. februara 2023.

Govor o stanju nacije, koji će održati u utorak, biće prilika za Bajdena da odgovori na osnovne sumnje o svojim kapacitetima da upravlja zemljom. Predsednik se ranije snažno oslanjao na svoje iskustvo i dosadašnje rezultate kako bi dokazao da je više nego spreman za nove izazove. Kada mu je postavljano pitanje da li može da se, u svojim godinama, nosi sa odgovornim zadacima predsedničkog položaja, često je odgovarao kao da prihvata izazov: "Samo me gledajte".

Demokratski kandidati su imali bolje rezultate od očekivanih na izborima za članove Kongresa, guvernere i druge položaje, održanim na sredini predsednikovog mandata, što ide u prilog Bajdenovoj poruci da brani demokratiju i nastoji da poboljša položaj srednje klase. Demokrate su povećale kontrolu u Senatu za jedno mesto - i izgubile većinu u Predstavničkom domu ali su zadržale mnogo više mesta nego što se očekivalo, pošto se na osnovu istorijskih trendova očekivao "republikanski talas."

U celini, 41% demokrata pozitivno ocenjuje Bajdenov rad na mestu predsednika, pokazala je anketa, što je slično njegovom rejtingu s kraja prošle godine. Većina demokrata i dalje odobrava njegov rad, ali je želja da ga vide da se kandiduje za drugi mandat opala. Samo 22% odraslih Amerikanaca iz Demokratske partije smatra da bi on trebalo da se ponovo kandiduje, što je pad u odnosu na 29% onih koji su se tako izjasnili pre prošlogodišnjih kongresnih izbora.

Čini se da najveći procenat anketiranih koji se protive Bajdenovoj novoj kandidaturi dolazi iz grupe mlađih demokrata. Među demokratama starijim od 45 godina, 49% ih smatra da bi Bajden trebalo da se kandiduje za još jedan predsednički mandat, dok je 58% njih imalo takvo mišljenje u oktobru. Međutim, među onima mlađim od 45 godina, 23% sada smatra da bi Bajden trebalo da se takmiči za reizbor, dok je čak 45% njih imalo takav stav pre novembarskih izbora.

Linda Lokvud, demokrata i penzionerka iz Kanzas sitija u Kanzasu, kaže da je ne brinu Bajdenove godine.

Po mom mišljenju, on je u prilično dobroj formi, i to vam kaže jedna 76-godišnja žena", ističe Lokvud. "Treba da malo pažljivije silazite niz stepenice kako starite, ali vam mozak i dalje radi, to je najvažnije."

Bajden je već najstariji predsednik u američkoj istoriji, a ako bi odslužio punih osam godina u dva mandata imao bi 86 godina. Njegovi radni dani su često veoma dugi, mora da satima stoji na nogama i da se seća imena stranaca sa kojima se upoznao na putovanjima po zemlji, koji žele da sa njim podele svoje životne priče.

Pa ipak, Džo Bajden je političar na nacionalnoj sceni već pola veka, nakon što je prvi put izabran za senatora iz države Delaver 1972. Trenuci kada deluje izgubljeno na bini ili pravi lapsuse tokom držanja govora nekad privlače više pažnje od njegove politike.

Gostujući u programu kablovske mreže CNN u nedelju, sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž, koji je bio kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju 2020. godine, priznaje da "generacijski argumenti mogu biti jaki."

Pristalice predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris prisustvuju zimskom sastanku Demokratskog nacionalnog komiteta u Filadelfiji, 3. februara 2023.
Pristalice predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris prisustvuju zimskom sastanku Demokratskog nacionalnog komiteta u Filadelfiji, 3. februara 2023.

Međutim, najjači argument od svih su - rezultati", rekao je 41-godišnji Butidžidž. "I ne možite osporiti, bar verujem da ne možete da ozbiljno dovedete u pitanje, da li je dobro što smo otvorili 12 miliona novih radnih mesta za vreme ovog predsednika."

Birači kao što je 35-godišnji Ros Traki, pažljivo posmatraju predsednika. Advokat iz Mičigena, Traki nije glasao za Bajdena, niti za republikanca Donalda Trampa 2020. Smatra da je Bajden najnoviji u nizu "predsednika ispod proseka".

"Njegove godine a možda i mentalne sposobnosti nisu ono što bih očekivao od lidera naše zemlje", kaže Traki. "Ponekad deluje kao starac čije je vreme prošlo. Nekada mi ga je malo i žao kada ga guraju da se obraća masama građana."

Bajden je u svojim govorima više puta naglasio da je ključno da javnost ima kompletnu sliku o tome šta njegova administracija radi. Ukazuje na četiri velike pobede u zakonodavstvu - pakete pomoći pogođenima pandemijom, dvostranački zakon o infrastsrukturi, zakon o povećanju proizvodnje poluprovodnika u zemlji, te zakon o porezima i potrošnji koji će pomoći da se odgovori na problem klimatskih promena, i poboljša rad američke Poreske službe.

Pa ipak, samo 13% građana ima veće poverenje u Bajdenove sposobnosti da ostvari velike političke ciljeve, što možda odražava činjenicu da će predsednik sada morati da sarađuje sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu koja želi da smanji potrošnju u zamenu za podizanje vladine granice zaduživanja.

Anketa takođe pokazuje da samo 23% odraslih Amerikanaca ima "veliko" poverenje u Bajdenovu sposobnost da efikasno upravlja Belom kućom. Taj broj se smanjio u odnosu na prošlogodišnjih 28%, i znatno je niži od 44% iz perioda pre dve godine, neposredno nakon što je Bajden stupio na položaj.

Samo 21% anketiranih ima poverenje u Bajdenove sposobnosti da rešava krizne situacije, što je manji pad u odnosu na 26% iz marta.

Anketom je obuhvaćeno 1.068 ispitanika u periodu od 26. do 30. januara, na osnovu slučajnog uzorka iz grupe ispitanika koja je napravljena tako da bude reprezentativna za celu američku populaciju.

XS
SM
MD
LG