Linkovi

Žalost za Tajrijem Nikolsom i novi pozivi na promene zakona o policiji


Tyre Nichols Funeral
Tyre Nichols Funeral

Potpredsednica SAD Kamala Haris prisustovala je sahrani i odala poštu Tajriju Nikolsu, 29-godišnjem crncu koji je preminuo nakon što su ga brutalno pretukli policajci u Memfisu. Aktivisti kažu da je potrebno uložiti više napora da se donesu stroži zakoni kako bi se sprečila policijska brutalnost, koja pogađa ljude drugih rasa u mnogo većem procentu od belaca.

Porodica Tajrija Nikolsa seća ga se kao nežnog oca, pasioniranog skejtbordera i ljubitelja fotografije – čoveka koji, prema rečima njegovog brata, nikada nije „nikoga popreko pogledao“.

Međutim, posle uznemirujućeg video snimka događaja 7. januara, kada su brutalno pretukla petorica crnih policajaca, Amerika će ga pamtiti drugačije: kao još jednog crnca koji je ubijen u, kako neki vide, epidemiji nasilnog rasizma u američkoj policiji.

Iako su crnci prošle godine činili 12% američkog stanovništva 2022, činili su i 26% žrtava policijskih ubistava, prema podacima monitoring Grupe za mapiranje policijskog nasilja. Statistike takođe pokazuju da za crnce postoji tri puta veća verovatnoća da stradaju prilikom hapšenja od belaca.

Novi pozivi na reformu policije posle ubistva Tajrija Nikolsa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Potpredsednica Kamala Haris prisustovala je Nikolsovoj sahrani u Memfisu u Tenesiju.

„Taj nasilni čin nije izvršen u cilju javne bezbednosti. Nije bio u interesu zaštite građana jer, moramo se zapitati, da se zaista čuvala bezbednost građana, zar Tajri Nikols ne bi bio živ, i sa nama danas?“

Aktivisti žele više od reči. Žele promene zakona, i da policija snosi pravnu odgovornost, putem zakona kao što je predlog o pravdi u policiji nazvan po ubijenom Džordžu Flojdu, koji je zakočen u Kongresu. Haris kaže da administracija čeka da Kongres ponovo razmotri predlog, a lideri pokreta za građanska prava su saglasni.

“To mora da bude federalni zakon. Dok policija ne bude znala da I njoj preti rizik, zbog čega se pominje Zakon Džordža Flojda, čuli ste Tajrijevu sestru koja govori o tom zakonu, morate da ukinitete imunitet tako da pripadnici policije znaju da mogu da izgube svoju kuću, automobil, i sve što imaju", poručio je sveštenik i aktivista Al Šarpton.

Neki aktivisti žele da vlada upotrebi svoje resurse na drugačije načine.

“Predsednik Bajden prošle nedelje je govorio o potrebi da se finansira policija, a ja bih se suprostavila tome i rekla mu da je oduzimanje sredstava od nasilnih organizacija i stavljanje tog novca u ruke službi koje zaista ispunjavaju potrebe svojih zajednica ne samo pametno, sa federalnog stanovišta, već je i pametan potez za nas kao ljudska bića u ovom društvu", navodi Lesli Mek, direktorka komunikacija u grupi Frontlajn.

Glas Amerike je postavio pitanje sekretarki za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer šta administracija čini da odgovori na percepciju da je sistemski rasizam problem u Sjedinjenim Državama.

“Za predsednika je bio prioritet da njegova sopstvena administracija izgleda kao Amerika, da u njoj postoje predstavnici raznovrsnih grupa i da je isti slučaj u različitim odborima. To se svuda vidi - ako pogledate različite vladine agencije I ovu Belu kuću. Ovo je administracija sa najraznovrsnijim sastavom u istoriji. I to je važno.”

Porodica, prijatelji i poznanici Tajrija Nikolsa na sahrani su žalili za čovekom koga opisuju kao dobrog sina i dobrog, mladog oca. A želju njegove porodice definisao je očuh Rodni Vels.

“Pred nama je duga borba i moramo da ostanemo jaki, i zato – pravda za Tajrija.”

XS
SM
MD
LG