Linkovi

Ukrajina: Najsmrtonosniji dan za ruske snage, žestoke borbe na istoku


Ukrajinske snage ispaljuju raketu iz višecevnog raketnog lansera BM-21 Grad u regionu Donjecka (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Ukrajinske snage ispaljuju raketu iz višecevnog raketnog lansera BM-21 Grad u regionu Donjecka (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Ukrajina je u utorak saopštila da su protekla 24 sata bila do sada najsmrtonosnija za ruske trupe, dok Moskva intenzivira napad na istoku i dovodi desetine hiljada tek mobilisanih vojnika na ratište.

Agencija Rojters nije mogla da potvrdi ukrajinske tvrdnje iz nezavisnih izvora, a Rusija takođe tvrdi da je proteklih nedelja ubila veliki broj ukrajinskih vojnika. Informacije o žrtvama na obje strane su se obično smatrale nepouzdanim, a Kijev nije ponudio mnogo detalja o najnovijim borbama.

Međutim, tvrdnja da su borbe bile najsmrtonosnije do sada odgovaraju navodima obje stranke da se sve više koristi strategija rovovskog ratovanja, zbog kojeg je ratište na istoku Ukrajini prekriveno leševima.

Prema podacima ukrajinske vojske, broj ruskih žrtava je preko noći porastao za 1.030 na 133.190 što je, kako je saopšteno, najveći rast od početka rata. Rusija je saopštila da je u januaru bilo 6.500 ukrajinskih žrtava.

Rat u Ukrajini uskoro ulazi u drugu godinu, sa Moskvom koja pokušava da preuzme zamah, dok Kijev čeka zapadne tenkove za kontraofanzivu kasnije tokom 2023. godine.

Nakon što Rusija nije uspjela da osvoji ukrajinsku prijestonicu prošle godine, i izgubila teritoriju u drugoj polovini 2022. sada u potpunosti koristi stotine hiljada vojnika koje je regrutovala u prvoj mobilizaciji od Drugog svjetskog rata.

Prema navodima Kijeva i zapadnih zemalja, Rusija je proteklih nedelja poslala veliki broj vojnika i plaćenika u istočnu Ukrajinu u nadi da će osvojiti novu teritoriju na godišnjicu invazije 24. februara.

Ruske snage su proteklih nekoliko nedelja ostvarile prve uspjehe za pola godine. Međutim, napredak je postepen, a Moskva još nije osvojila ni jedan veliki gradski centar tokom zimske vojne kampanje uprkos velikim žrtavama.

Borbe se mjesecima vode oko Bahmuta u regionu Donjecka - grada u kojem je prije rata živjelo oko 75.000 stanovnika. Ruske trupe su ga opkolile sa sjevera i juga, ali Kijev kaže da njegove jedinice i dalje ne posustaju. Moskva takođe napada Vuledar, koji je na ključnom raskršću između istočnog i južnog fronta.

Od Nove godine, zapadne zemlje obećale su Ukrajini stotine tenkova i oklopnih vozila da bi mogla da probije ruske linije i povrati okupirane teritorije.

Njemački ministr odbrane Boris Pistorijus posjetio je Kijev u utorak gdje je najavio da će Ukrajini biti poslato oko 80 tenkova Leopard 1 ove godine i oko 100 2024.

"Divim se vašim naporima, koliko ste brzo vi i i vaši saborci naučili da rukujete našim oružanim sistemima. To je bilo veoma brzo, i na taj način ćete ih efikasno primijeniti u odbrani protiv ruskih agresora", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Oleksi Reznikovim. Tenkove su zajedno sa Njemačkom obećale i Danska i Holandija.

U novom paketu američke pomoći, kako se očekuje, biće rakete dugog dometa što će Ukrajini omogućiti da gađa ruske lance snabdijevanja na svim okupiranim teritorijama, uključujući i djelove poluostrva Krim.

Međutim, biće potrebni mjeseci da stignu, a Ukrajina je u međuvremenu suočena sa novim ruskim snagama. Moskva ističe da će zapadne zalihe oruža samo proširiti i produžiti konflikt.

"SAD i njihovi saveznici pokušavaju da produže sukob što je više moguće. Da bi to uradili, počeli su da šalju teško ofanzivno oružje i da otvoreno pozivaju Ukrajinu da zauzme našu teritoriju. U stvari, takvi potezi uvlače NATO zemlje u sukob i mogli bi dovesti do nepredvidljivog nivoa eskalacije", rekao je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Fraza "naše teritorije" po svemu sudeći se odnosi na četiri ukrajinska regiona za koje Rusija tvrdi da je anektirala prošle godine, kao i Krim, koji je okupirala 2014.

U redovnom izvještaju o ratu u Ukrajini, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija od početka januara pokušava da ponovo pokrene veliku ofanzivu i zauzme djelove Donjecka pod ukrajinskom kontrolom, ali da do sada nije ostvarila mnogo.

Rusima "fale municija i manevarske jedinice potrebne za uspješnu ofanzivu", navodi se u izvještaju.

"Ruski lideri će vjerovatno nastaviti da zahtijevaju velike dobitke. I dalje je malo vjerovatno da Rusija može da prikupi potrebne snage da značajno utiče na ishod rata narednih nedelja", ističe britansko ministarstvo.

Ukrajinski zvaničnici navode da bi Moskva mogla da gomila oružje i rezerve za još veću ofanzivu narednih nedelja. Ukrajinski guverner Luganska predvidio je početak velike ruske ofanzive 15. februara.

XS
SM
MD
LG