Linkovi

Bajden se večeras obraća podijeljenom Kongresu i naciji


Američki predsjednik Džo Bajden vraća se u Bijelu kuću poslije vikenda u Kemp Dejvidu
Američki predsjednik Džo Bajden vraća se u Bijelu kuću poslije vikenda u Kemp Dejvidu

Američki predsjednik Džo Bajden održaće drugi govor o stanju nacije u trenutku kada većina Amerikanaca nema baš povoljno mišljenje o njemu: prema novoj anketi dnevnika Vašington post i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da nije postigao "mnogo" ili je ostvario "vrlo malo" tokom dvije godine mandata.

Bajden će u utorak veče, u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa, pokušati da ubijedi građane u suprotno. Predsjednik je sa svojim savjetnicima još radio na govoru u ponedeljak popodne, saopštila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Biden to Give Second State of the Union Address Before Less Friendly Audience
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Bajden "će imati priliku da se direktno obrati Amerikancima, a ne samo Kongresu, da govori o tome šta je uradio prethodne dvije godine, i kako vidi budućnost zemlje", rekla je Žan Pjer.

Politički naučnik Endrju Seligson, direktor nevladine istraživačke organizacije "Javna agenda" kaže da će Bajden morati da pokrije ključna unutrašnja pitanja koja su najvažnija većini Amerikanaca, kao što je ekonomija. Međutim, vjerovatno će pomenuti niz drugih pitanja, među kojima su spoljna politika, javno zdravlje, policijska reforma, kontrola naoružanja i imigracija.

"Bajdenov izazov u govoru o stanju nacije je da se obrati globalno, i istovremeno predstavi sebe kao lidera koji razumije i spreman je da se pozabavi svakodnevnim ekonomskom izazovima s kojima su Amerikanci suočeni", rekao je Seligson za Glas Amerike.

Ekonomija uvijek na prvom mjestu

Čak i uz promjene u poslednjem trenutku, iz Bijele kuće je saopšteno da će Bajden definitivno vrijeme posvetiti pitanju koje Amerikance najviše brine: ekonomiji odnosno njihovim novčanicima. Prema nedavnoj anketi, 41 odsto Amerikanaca naveo je da je u lošijoj finansijskoj situaciji od kako je Bajden postao predsjednik, dok je 42 procenta u istoj.

"Dvije godine kasnije, jasno je - jasnije nego ikada da moj ekonomski plan daje rezultate", rekao je Bajden u januaru i pozvao se na rast broja radnih mjesta, pad cijena i povećanje investicija i proizvodnje.

Uoči govora, njegov glavni ekonomski savjetnik bio je umjereniji optimista.

"Ključna poruka je da moramo da postignemo veći napredak, ali ljudi bi trebalo da budu optimisti zbog svega što smo vidjeli i napretka koji smo postigli, da znamo kako da to nastavimo", rekao je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Brajan Dis.

Očekuje se da će Bajden iznijeti i argumente za podizanje granice do koje zemlja može da se zadužuje. SAD su ranije utvrđeni limit od 31 hiljadu 400 milijardi dolara dostigle u januaru, a Kongres ima rok do sredine godine da ga podigne da bi se izbjegla situacija u kojoj Amerika ne bi mogla da isplaćuje svoje obaveze.

"Bio sam veoma jasan. Nećemo naredne godine više trošiti nego ove", poručio je predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Mekarti, nakon prošlonedeljnog sastanka sa Bajdenom u Bijeloj kući.

Mekarti, koji će sjedjeti iza Bajdena tokom govora, rekao je da će Republikanska stranka nastaviti da se protivi, kako smatra, pretjeranoj potrošnji.

Bajden će u utorak veče moći da iznese svoj stav o tom pitanju, kaže Dejvid Vesel, direktor Hačins Centra za fiskalnu i monetarnu politiku pri institutu Bruking.

"Predsjednik će nesumnjivo reći da vjeruje da se ne smije dovoditi u pitanje povjerenje u SAD i zatražiće jasno povećanje granice zaduživanja. I vjerovatno će reći da kada se to uradi, da želi da razgovara o budžetskim prioritetima. Naravno, republikanci to neće prihvatiti", ocjenjuje Vesel.

Uloga lidera

Očekuje se da će Bajden govoriti o nizu spoljnopolitičkih pitanja, a da će u centru pažnje biti zemlja koju smatra najvećim američkim konkurentom.

"Očekivao bih da ćete čuti kako predsjednik govori o našem liderstvu na svjetskoj sceni. O uticaju Amerike, naročito kada je riječ o pružanju pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije i strateškom nadmetanju sa Kinom", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Kada je riječ o Ukrajini, Konstans Stelcenmaler - direktorka Centra za Sjedinjene Države i Evropu pri Institutu Brukings - kaže da Bajden ima šansu da poruči kako su SAD i NATO saveznici spremni da nastave da pružaju podršku.

"Odluka koja je pred saveznicima - a vjerujem da je ni administracija niti Evropljani još nisu donijeli - jeste da li da idu putem postepenog povećanja pritiska da bi se izbjegla eskalacija sa Putinom. Ili da omoguće Ukrajini da krene u veliku akciju i spriječi proljećnju ofanzivu Rusa koja bi mogla da preokrene njihove teritorijalne dobitke, i omogući Kijevu da povrati punu kontrolu nad svojom teritorijom", kaže Stelcenmaler.

Bajden će u obraćanju vjerovatno govoriti i o kontroli naoružanja, imigraciji, zdravstvenoj zaštiti i policijskoj reformi. Gosti na zajedničkoj sjednici Kongresa, kao što je to i običaj, simobilisaće neka od tih pitanja. Kokus afroameričkih članova Kongresa pozvao je roditelje ubijenog stanovnika Memfisa Tajrija Nikolsa.

Nikolsa su na smrt pretukla petorica crnih policajaca u januaru. Bajden i potpredsjednica SAD Kamala Haris su poslije te tragedije pozvali Kongres da se ponovo pozabavi zastalom policijskom reformom koju su demokrate predložile poslije ubistva Džordža Flojda 2020. godine.

Na pitanje Glasa Amerike da li će kovid, koji je Bajden pomenuo 23 puta u prošlom govoru, biti tema i ovogodišnjeg, Žan Pjer je odgovorila:

"Zbog posla koji je predsjednik obavio, u drugačijoj smo situaciji. Kovid nije obuzeo naše živote. I dalje se borimo protiv kovida, ali smo u drugačijoj poziciji".

Predsjednička kandidatura 2024. godine?

Viilijam Galston, analitičar pri Institutu Brukings, kaže da Bajdenov govor nema veze samo sa planiranim potezima administracije. Dok bude govorio u Kongres, Bajden će morati da ima dobar nastup ako želi da osvoji još jedan mandat, smatra Galston.

Bajden je više puta rekao da planira da se kandiduje na izborima 2024. godine, ali to još nije formalno objavio.

"Ako uzmete u obzir ankete, većina demokrata, republikanaca i nezavisnih birača smatra da je previše star za položaj predsjednika. I jedna od veoma važnih stvari jeste da tokom govora pokaže snagu i jasnoću da bi promijenio taj utisak", naglašava Galston.

How Old Is Too Old for the People Who Lead America?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

“U suprotnom, to bi mogla da bude velika prepreka za njegov reizbor. Zbog toga je način na koji govori važan, više nego što je to uobičajeno", zaključuje Galston.

Bajden će se obratiti u 9 uveče po lokalnom vremenu.

XS
SM
MD
LG