Linkovi

Kako je američki predsjednik neopaženo iz Vašingtona stigao u Kijev


Američki predsjedniki Džo Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilaze Kijev (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)
Američki predsjedniki Džo Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilaze Kijev (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

Kolona automobila, u kojoj je bio predsjednik Džo Bajden, napustila je Bijelu kuću u nedelju oko 3.30 ujutro po lokalnom vremenu. Na ovom putu nije bilo velikog predsjedničkog aviona "Air Force One" - predsjednik je odletio modifikovanim boingovim avionom "Air Force C-32", koji se obično koristi za domaće letove na manje aerodrome.

Dvadeset sati kasnije, Bajden je bio u centru ukrajinske prijestonice Kijevu.

To je bio prvi put u modernoj istoriji da je jedan američki lider posjetio ratnu zonu van kontrole američke vojske što je, kako je saopšteno iz Bijele kuće, nosilo određeni rizik iako je Moskva unaprijed obaviještena.

Tokom narednih pet sati, predsjednik je obišao više mjesta u gradu - u crnom terenskom vozilu (SUV) a ne u predsjedničkoj limuzini - dok ukrajinska javnost o tome nije unaprijed obaviještena.

Međutim, posjeta je privukla toliku pažnju da je vijest o Bajdenovom dolasku u Kijev procurela u javnost prije nego što se američki predsjednik vratio u Poljsku -što je bilo prvobitni plan. Zvaničnici Bijele kuće bili su iznenađeni da je posjeta bila toliko dugo tajna.

Međutim, Rusija je znala ono što ukrajinska javnost nije, s obzirom na to da su američki zvaničnici unaprijed obavijestili Moskvu o Bajdenovoj posjeti.

Predsjednik SAD Džo Bajden obilazi Kijev sa ukrajinskim predsjedniko Volodimirom Zelenskim (Foto: AP/ Evan Vucci)
Predsjednik SAD Džo Bajden obilazi Kijev sa ukrajinskim predsjedniko Volodimirom Zelenskim (Foto: AP/ Evan Vucci)

Predsjednik je još od prošle godine želio da se pridruži brojnim zapadnim zvaničnicima koji su posjetili Kijev da bi direktno pružili podršku Zelenskom.

Planirani put u Varšavu i praznik "Dan predsjednika" u Americi omogućili su da se uključi i posjeta Kijevu. Mala grupa visokih zvaničnika u Bijeloj kući i u bezbjednosnim agencijama je mjesecima u tajnosti radila na tome, rekao je u ponedeljak savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven. Bajden je plan konačno odobrio tek u petak.

Saliven je naveo da su za posjetu bili "potrebni bezbjednosni, operativni i logistički napori profesionalaca širom američke vlade, da se u suštini opasni poduhvat svede na rizik koji je moguće rešavati.

Kada se Bajden ukrcao u avion, za let se koristila oznaka "SAM060" za specijalne vazduhoplovne misije umjesto uobičajena “Air Force One.”Avion je poletio iz vazduhoplovne baze Endrjuz u Merilendu u 4:15 a.m. po lokalnom vremenu.

Nakon što je sletjela u Njemačku zbog goriva, letjelica u kojoj se Bajden nalazio isključila je predajnik tokom jednosatnog leta do Žešova u Poljskoj - aerodroma preko kojeg je dostavljeno zapadno oružje vrijedno više milijardi dolara, te na kojem su slijetali brojni visoki zvaničnici na putu za Ukrajinu.

Bajden je u Kijev stigao u ponedeljak u 8 ujutro po lokalnom vremenu. Dočekala ga je američka ambasadorka Bridžet Brink, a zatim je u koloni vozila krenuo kao predsjedničkoj rezidenciji.

Dok je Bajden bio u Ukrajini, letovi sa vojnom opremom i drugim resursima nastavili su da slijeću u Žešov iz zapadnih gradova.

U međuvremenu, mnoge glavne ulice i trgovi u Kijevu su bili blokirani bez objašnjenja. Građani su počeli da objavljuju snimke dugih kolona vozila duž ulica na kojima je pristup ograničen - što su bili prvi nagovještaji da je američki predsjednik stigao.

Bajden je putovao sa daleko manjom delegacijom od uobičajene: Salivenom, zamjenicom šefa kabineta Džen O’Meli Dilon i direktorkom operacija u Ovalnoj kancelariji Eni Tomasini. Pratili su ih agenti tajne službe, vojni zvaničnik koji je nosio takozvani "nuklearni fudbal", mali zdravtsveni tim i zvanični fotograf Bijele kuće.

Američki i ukrajinski predsjednik Džo Bajden i Volodimir Zelenski razogavarju sa ukrajinskim mitropolitom (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
Američki i ukrajinski predsjednik Džo Bajden i Volodimir Zelenski razogavarju sa ukrajinskim mitropolitom (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Samo dvoje novinara bilo je u avionu umjesto uobičajenih 13. Njihovi elektronski uređaji su bili isključeni i predati zvaničnicima Bijele kuće tokom puta do Ukrajine. Mali broj novinara, koji izvještavaju iz Ukrajine, pozvan je u hotel u centru Kijeva da im se pridruže, a o Bajdenovoj posjeti su obaviješteni ubrzo nakon njegovog dolaska.

Čak i sa ukrajinskom odbranom pojačanom zapadnim protivvazdušnim sistemima, rijetkost je da američki lider putuje u zonu konflikta gdje SAD ili njihovi saveznici ne kontrolišu vazdušni prostor.

Američka vojska nema svoje pripadnike u Ukrajini osim malog broja marinaca koji obezbeđuju ambasadu u Kijevu, zbog čega je Bajdenova poseta bila komplikovanija nego ranije posete njegovih prethodnika ratnim zonama.

"Obavijestili smo Ruse da će predsjednik Bajden putovati u Kijev. To smo uradili nekoliko sati prije njegovog odlaska da bi se spriječio sukob", rekao je Saliven novinarima. Odbio je međutim da precizira koja je tačno poruka upućena i kome, ali je dodao da je Rusija unaprijed obaviještena da bi se izbjegle bilo kakve pogrešne računice koje bi mogle da dovedu do direktnog sukoba dvije nuklearne sile.

Dok je Bajden bio u Ukrajini, američki osmatrački avioni nadzirali su Kijev iz vazdušnog prostora Poljske.

Američki predsjednik Džo Bajden razgovara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom posjete Kijevu (Foto: AP Photo/Evan Vucci)
Američki predsjednik Džo Bajden razgovara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom posjete Kijevu (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Zbog blokade, ulice u Kijevu su bile neuobičajeno tihe, kada su Bajden i Zelenski izašli iz automobila i krenuli ka katedral svetog Mihaila.

Zvona na katedrali oglasila su se u 11:30 ujutro, a ubrzo poslije toga i sirene, dok su dvojica lidera izlazila na trg gdje se nalaze olupine uništenih ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila kao sumorni podsjetnik na rat.

Bajden nije obraćao pažnju na olupine dok je sa Zelenskim pratio počasnu gardu koja je nosila dva vijenca u znak sjećanja na pale ukrajinske vojnike od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, a borbe sa proruskim separatistima izbile u istočnoj Ukrajini.

Tek tada su na ukrajinskim društvenim mrežama obavljeni prvi snimci Bajdenove posjete Kijevu, a njegov tajni dolazak postao udarna svjetska vijest.

XS
SM
MD
LG