Linkovi

Zelenski u Briselu: Pojedini evropski lideri obećali avione


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dolaze na konferenciju za novinare u Briselu, 9. februara 2023.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dolaze na konferenciju za novinare u Briselu, 9. februara 2023.

BRISEL - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je čuo od nekoliko evropskih lidera na samitu da su spremni da Kijevu pošalju avione, što bi bio jedan od najvećih preokreta u zapadnoj podršci Ukrajini.

Zelenski nije izneo više detalja o obećanjima, a evropske zemlje to još nisu potvrdile. Međutim, ukrajinski predsednik je to izjavio u svetlu nagoveštaja tokom njegove evropske turneje da su zemlje bliže tome da Ukrajini pošalju novi vid vojne pomoći koji do sada nije dolazio u obzir.

"Evropa će biti uz nas do naše pobede. Čuo sam od više evropskih lidera o spremnosti da nam daju potrebno oružje i podršku, uključujući letelice. Sada imam više bilateralnih sastanaka, i pokrenućemo pitanje borbenih aviona i drugih letelica", rekao je Zelenski.

Zelenski je otputovao u Brisel kako bi izneo argumente za više oružja u borbi protiv ruske invazije i započeo razgovore o članstvu Ukrajine u EU.

U obraćanju na samitu 27 lidera EU, Zelenski je zatražio oštrije sankcije protiv Moskve i kažnjavanje ruskih lidera odgovornih za napad na Ukrajinu pre gotovo godinu dana.

"Zahvalan sa svima vama koji pomažete, zahvalan svima koji razumeju koliko su Ukrajini sada potrebni ti potencijali. Potrebno nam je artiljerijsko oružje, municija, moderni tenkovi, rakete dugog dometa, moderni avioni", poručio je ukrajinski predsednik.

Pre nego što se pridružio samitu lidera EU, Zelenski se takođe obratio sednici Evropskog parlamenta i zahvalio na pomoći koju Ukrajina dobija od EU da se odbrani od ruske invazije.

Takođe je poručio da veruje da će se njegova zemlja pridružiti EU pošto pobedi Rusiju.

„Hvala vam“, rekao je Zelenski poslanicima EU, koji su mu priredili duge ovacije i aplauze, a neki od njih su nosili boje ukrajinske zastave.

„Mi se branimo na bojnom polju, mi Ukrajinci, zajedno sa vama“, rekao je on i dodao da se njegova zemlja „brani od najveće antievropske sile savremenog sveta“.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, napisao je na Telegramu da je "pitanje oružja dugog gometa i borbenih aviona za Ukrajinu možda rešeno" i da će detalji biti naknadno objavljeni.

Žozep Borelj, koji predsedava samitima EU, rekao je novinarima da će 27 nacionalnih lidera EU obećati veću vojnu podršku Ukrajini, iako nije izneo detalje.

Zelenski pred evroposlanicima nije ponovio zahtev za avionima, ali je predsedavajuća Evropskog parlamenta, Roberta Mecola, rekla da EU mora brzo da razmotri slanje borbenih aviona u Ukrajinu.

"Morate da pobedite i članice EU moraju brzo da razmotre naredne korake u obezbeđivanju oružja dugog dometa i aviona koji su vam potrebni da obranite slobodu", kazala je obraćajući se Zelenskom.

Zelenski je pred odlazak u Brisel razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Makron je posle večere izjavio da nisu razgovarali o slanju aviona.

Ukrajinski predsednik bio je i gost britanskog premijera Rišija Sunaka koji je rekao da su "sve opcije na stolu" nakon što je Zelenski zatražio avione.

Zelenski se takođe sastao sa kraljem Čarlsom u Bakingemskoj palati, što je bilo drugo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka ruske invazije. U decembru je ukrajinski lider otišao u Vašington da se sastane sa predsednikom Džoom Bajdenom i obrati se Kongresu.

Britanija je bila jedna od najvećih vojnih pristalica Ukrajine, poslala je više od 2,5 milijardi dolara oružja i opreme.

XS
SM
MD
LG