Linkovi

Bajden imenovao Suzan Rajs za glavnu savetnicu za unutrašnju politiku


ARHIVA - Bivša savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, (Foto: AP/Mark Humphrey)
ARHIVA - Bivša savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, (Foto: AP/Mark Humphrey)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Suzan Rajs, savetnicu bivšeg predsednika Baraka Obame za nacionalnu bezbednosti, za direktorku Saveta Bele kuće za unutrašnju politiku.

Bajden, koji bi trebalo da preuzme dužnost predsednika 20. januara, izabrao je bivšeg guvernera Ajove Toma Vilsaka za kandidata za sekretara poljoprivrede, što bi mu bio novi mandat na tom položaju. Vilsak je bio na položaju sekretara za poljoprivredu osam godina za vreme Obamine administracije.

Bajden je takođe nominovao bivšeg zvaničnika Bele kuće Denisa Mekdonoa za sekretara za pitanje veterana, članicu Predstavničkog doma Maršu Fadž za sekretarku za stambena pitanja i urbani razvoj i Ketrin Tai za izaslanicu za trgovinu, naveo je u saopštenju Bajdenov tranzicioni tim.

Bajden planira da najnovije kandidate za položaje u administraciji formalno predstavi u petak u Delaveru.

Novi kandidati odraz su Bajdenove rešenosti da imenuje raznoliku administraciju i istovremeno nagradi dugogodišnje pristallice i veterane Obamine administracije s kojima je već sarađivao, ocenjuje Rojters. Bajden je bio potpredsednik SAD za vreme dva mandata Baraka Obame.

Odluka da imenuje Rajs za glavnu savetnicu sa unutrašnju politiku je donekle iznenađujuća, s obzirom na njeno dugogodišnje spoljnopolitičko iskustvo. Osim što je bila Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost, Rajs je takođe bila ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama. Bila je i jedna od mogućih kandidatkinja za potpredsednicu SAD.

Razmatrala se i njena eventualna kandidatura za Bajdenovu državnu sekretarku, ali bi se verovatno suočila sa oštrim protivljenjem republikanaca u Kongresu zbog uloge u kontroverzi posle smrtonosnog napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji 2012. godine.

Bajden je na kraju izabrao dugogodišnjeg savetnika Entonija Blinkena za kandidata za državnog sekretara.

Za položaj savetnika Bele kuće za unutrašnju politiku nije potrebna potvrda u Senatu.

XS
SM
MD
LG