Linkovi

Bajden: SAD kupuju novih 500 miliona doza vakcina za zemlje u razvoju


Predsednik Džo Bajden na virtuelnom samitu o Kovidu-19 na marginama Generalne skupštine UN 22. septembra 2021. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Predsednik Džo Bajden na virtuelnom samitu o Kovidu-19 na marginama Generalne skupštine UN 22. septembra 2021. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će SAD kupiti još 500 miliona doza vakcina protiv Kovida-19 za zemlje u razvoju tokom naredne godine.

Amerika je, prethodno, obećala više od 500 miliona doza vakcine koju su zajednički proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek zemljama u razvoju do kraja juna sledeće godine. To znači da će SAD svetu ukupno obezbediti milijardu doza vakcina protiv Kovida-19.

“Na svaku vakcinu koju dajemo jednom Amerikancu, doniramo tri vakcine globalno", tvitovao je državni sekretar Entoni Blinken u sredu, uoči Bajdenovog saopštenja.

Bajden je donaciju dodatnih doza, koje će takođe proizvesti Fajzer, najavio na virtuelnom samitu posvećenom Kovidu 19, koji se održava na marginama Generalne skupštine UN. Izjavio je: "Vlade mogu da učine mnogo, ali ne možemo sve da uradimo sami."

Bajden je podržao cilj Svetske trgovinske organizacije da se u narednih godinu dana vakciniše najmanje 70% svetske populacije, a očekuje se da će iskoristiti svoje saopštenje da podstakne druge, bogate zemlje da takođe pojačaju napore za kontrolisanje pandemije.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je u junu da je za ostvarenje tog cilja potrebno 11 milijardi doza vakcine.

U svom govoru u Ujedinjenim nacijama u utorak, Bajden je istakao da su SAD već podelile više od 160 miliona doza vakcine više od stotinu zemalja, što je više nego što su uradile sve druge zemlje sveta zajedno.

U proteklih godinu dana, u svetu je podeljeno više od 5,9 milijardi doza vakcine, što predstavlja oko 43% svetske populacije. Međutim, zbog ogromnog dispariteta u distribuciji, mnoge siromašne zemlje imaju teškoće da vakcinišu čak i najugroženije građane.

Svetski lideri i globalne organizacije sve više kritikuju disparitet i spor tempo vakcinacije. Uprkos američkom reagovanju, žalili su se da je ono neadekvatno - posebno pokušaj SAD da podele dodatne, "buster" doze Amerikancima pre nego što su ugroženi u siromašnim zemljama dobili i prvu dozu.

(Neke od informacija u tekstu preuzete su od agencija Asošijeted pres i Rojters)

XS
SM
MD
LG