Linkovi

Bajden u Generalnoj skupštini UN: Ne želimo podeljeni svet


Predsednik Bajden govori na 76. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 21. septembra 2021.
Predsednik Bajden govori na 76. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 21. septembra 2021.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da svet mora da sarađuje kao nikada ranije da bi se suočio sa globalnim izazovima. "Ne želimo novi hladni rat ili podeljeni svet", poručio je Bajden u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u svojstvu predsednika Sjedinjenih Država.

"Naša bezbednost, prosperitet i same slobode su isprepleteni kao nikada ranije", rekao je Bajden, promovišući svoj multilateralni pogled na svet, fokusiran na diplomatiju, koji je u direktnoj suprotnosti sa doktrinom "Amerika prvo" njegovog prethodnika Donalda Trampa.

"SAD su se vratile za sto na međunarodnim forumima, a posebno Ujedinjenim nacijama", rekao je američki lider na 76. zasedanju Generalne skupštine u Njujorku.

Pred svetom je "odlučujuća decenija", istakao je Bajden i dodao da lideri treba da sarađuju na borbi protiv pandemije koronavirusa, zagrevanja planete i sajber pretnji. Istakao je da će SAD udvostručiti svoje finansijske obaveze u borbi protiv klimatskih promena i da će potrošiti 10 milijardi dolara za borbu protiv gladi u svetu.

Ne pominjući po imenu najvećeg rivala svoje zemlje - Kinu - Bajden je obećao da neće pokušavati da eskalira taj taj sukob. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je govorio pre Bajdena na otvaranju 76. Generalne skupštine, izjavio je da će "biti nemoguće odgovoriti na dramatične ekonomske i razvojne izazove ako su dve najveće svetske ekonomije suparnici".

"Ne želimo - ponoviću - ne želimo novi hladni rat ili svet podeljen na rigidne blokove", rekao je predsednik Bajden. "SAD su spremne da rade sa svakom zemljom koja radi na mirnom rešenju zajedničkih izazova, čak i ako se ne slažemo u nekim drugim sferama, jer svi ćemo trpeti posledice neuspeha ako se ne ujedinimo protiv hitnih pretnji kao što su Kovid-19, klimatske promene, ili stalne pretnje kao što je nuklearna proliferacija."

Govoreći o pitanju vojne sile, Bajden je poručio da "američka vojna sila mora da bude poslednje pribežište, a ne prvo, i da ne treba da se koristi kao odgovor na svaki svetski problem."

"Počinje era neumorne diplomatije"

Bajden je branio i haotično američko povlačenje iz Avganistana navodeći da je to bio neopohodan korak da bi se napravio zaokret u američkoj politici i koncentrisalo na globalni izazov anti-demokratskih sistema, pandemiju Kovida-19 i klimatske promene.

"Okončali smo 20 godina sukoba u Avganistanu i dok zatvaramo ovu eru neumornih ratova, otvaramo novu eru neumorne diplomatije", izjavio je Bajden.

Predsednik Bajden razgovara sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom pred početak 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 20. septembra 2021.
Predsednik Bajden razgovara sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom pred početak 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 20. septembra 2021.

"Prazne parole"

Delovi Bajdenovog govora nisu se dopali njegovim republikanskim kritičarima, kao što je vodeći republikanac u Odboru za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, Republikanac Majkl Mekol. "Govor predsednika Bajdena danas ne odgovara njegovim potezima", rekao je Mekol.

"Spoljna politika predsednika Bajdena je jeftina parola sa nalepnica za automobile", saopštio je senator Ben Ses, član senatskod Odbora za obaveštajna pitanja. "Njegove parole o ženskim pravima ne štite žrtve talibanskog silovanja. Njegove rečenice o "neumornoj diplomatiji" ne pružaju utehu stotinama američkih državljana i hiljadama vlasnika američke zelene karte koje je ostavio u Avganistanu. Njegovo prazno obećanje da će "stajati uz naše saveznike" ne zaustavlja nijedno pogubljenje. Predsednikova pozitivna priča nije povezana sa realnošću."

Majkl Kugelman, zamenik direktora za Azijski program u Vilson centru, rekao je da Bajden treba da koristi globalne platforme kao što su Ujedinjene nacije da bi ohrabrio i umirio američke saveznike nakon što su dve nedavne odluke Bele kuće uzburkale strasti - užurbano i haotično povlačenje iz Avganistana, i kontroverzni pakt sa Australijom i Britanijom.

"Ironično je što je predsednik Bajden, kada je stupio na položaj, nagovestio da je obnavljanje američkog liderstva i saveza ključni cilj za njega", ocenio je Kugelman. "Pa ipak, ostvarenje tog cilja je sve teže, čemu je sam doprineo svojim odlukama."

Godišnje okupljanje u sedištu UN u Njujorku je verovatno najveća globalna pozornica za svetske lidere, a učesnici koriste svoje vreme da bi govorili o temama od regionalnog i globalnog interesa. Ove godine, samo oko stotinu šefova država je objavilo da će prisustvovati događaju uživo: lideri Kine, Irana, Egipta i Somalije su u grupi onih koji su unapred snimili svoje govore.

Po povratku u Vašington, predsednik se sastao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Kasnije ove nedelje, odvojeno od susreta u UN, Bajden će se sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i japanskim premijerom Jošihideom Sugom. Njih dvojica su članovi takozvane "četvorke", grupe za strateški dijalog koja takođe uključuje Australiju, a smatra se da predstavlja bedem protiv sve većeg kineskog uticaja.

Šef UN pozvao svet da se "probudi"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je svetske lidere da se "probude" i sagledaju "najveću seriju kriza" u našem životu.

"Svet nikada nije bio više ugrožen ili više podeljen", rekao je Gutereš na godišnjem sastanku svetskih lidera, koji se ponovo održava u Njujorku nakon što je zasedanje prošle godine bilo virtuelno zbog pandemije koronavirusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN u Njujorku, 21. septembra 2021.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN u Njujorku, 21. septembra 2021.

Gutereš je ukazao na klimatsku krizu i Kovid-19, kao i "previranja" u brojnim zemljama, uključujući Avganistan, Etiopiju i Jemen.

Ujedinjene nacije su u prvim redovima globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, a Gutereš je kritikovao bogate zemlje zbog, kako je rekao, nedostatka volje i sebičnosti u gomilanju, a u nekim slučajevima i "traćenju" dragocenih doza vakcine.

"Veći deo bogatog sveta je vakcinisan. Više od 90% Afrikanaca i dalje čeka prvu dozu", rekao je. "To je moralna osuda stanja našeg sveta. To je sramotno".

Gutereš je pozvao da se prebrodi jaz bogatih i siromašnih zemalja globalnim planom da se proizvodnja vakcina u najmanju ruku udvostruči, kako bi se do sredine 2022. vakcinisalo 70% svetske populacije.

Takođe je osudio svetske milijardere koji, kako je rekao, "idu na svemirske vožnje iz zabave dok milioni ljudi na Zemlji gladuju." Bogatstvo svetskih milijardera je značajno poraslo na vrhuncu panedmije. Za to vreme, apeli UN apeluju da se doniraju milijarde dolara za suzbijanje gladi u nekoliko zemalja, nisu naišli na dovoljan odgovor, rekao je Gutereš.

Šef UN dodao je da, za to vreme, svet nije na putu da ispuni obećanja iz Pariskog sporazuma 2015. da se globalno zagrevanje uspori na 1,5 Celzijusovih stepeni iznad pred-industrijskih nivoa.

"Moramo da odmah reagujemo da bismo spasili čovečanstvo i planetu", pozvao je Gutereš.

XS
SM
MD
LG