Linkovi

Talibani: Ćelija Islamske države uništena malo nakon eksplozije u Kabulu


Arhiva - Oklopna vozila sa oznakama Talibana parkirana ispred napuštenog američkog vojnog kampa na aerodromu u Kabulu, 14. septembra 2021.
Arhiva - Oklopna vozila sa oznakama Talibana parkirana ispred napuštenog američkog vojnog kampa na aerodromu u Kabulu, 14. septembra 2021.

Vladine snage Talibana uništile su kasno u nedelju ćeliju Islamske države (IS, ISIS) na severu Kabula, rekao je portparol tog pokreta, nakon što je u eksploziji ispred džamije u glavnom gradu Avganistana poginulo i ranjeno nekoliko civila.

Nije bilo potvrde da je operacija direktno povezana sa eksplozijom u nedelju, koja se pokazala kao najozbiljniji napad u avganistanskoj prestonici od povlačenja američkih snaga krajem avgusta.

Lokalni ogranak Islamske države, poznat kao ISIS-Korasan, ili ISIS-K, već je tvrdio da je izveo napade na talibanske ciljeve i ostaje nepomirljiv prema pokretu koji je u avgustu u Kabulu izvoevao pobedu protiv vlade koju je podržavao Zapad.

Portparol Talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da je specijalna jedinica Talibana izvela operaciju protiv elemenata ISIS u 17. okrugu Kabula, na severu grada kasno u nedelju.

"Baza ISIS-a potpuno je uništena i svi pripadnici ISIS-a unutra su ubijeni kao rezultat ovog odlučnog i uspešnog napada", rekao je on u izjavi na Tvitteru rano u ponedjeljak.

Ranije su lokalni mediji izvestili o teškim sukobima na tom području, a kontaktirani stanovnici potvrdili su da su čuli eksplozije i pucnjavu tokom noći.

Talibani, koji se takođe bore protiv ostataka snaga lojalnih Ahmadu Masudu, opozicionom lideru iz regije Panšir severno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu nad zemljom.

Ali nasilje u nedelju i niz manjih incidenata poslednjih dana u oblastima uključujući Nangarhar na granici sa Pakistanom i Parvan severno od Kabula, pokazali su da bezbednosne pretnje nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Džalalabadu, kao i za samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila koji su se nagurali ispred kapija aerodroma u Kabulu, očajnički želeći da osiguraju mesta na evakuacionim letovima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG