Linkovi

SAD obustavile letove sa evakuisanim Avganistancima zbog malih boginja


ARHIVA - Avganistanske izgbeglice u hangaru vojne baze Ramštajn u Nemačkoj 8. septembra 2021.
ARHIVA - Avganistanske izgbeglice u hangaru vojne baze Ramštajn u Nemačkoj 8. septembra 2021.

​Sjedinjene Države su privremeno obustavile dolazak svih letova sa evakuisasnim Avganistancima zbog nekoliko slučajeva malih boginja među Avganistancima koji su nedavno pristigli u Ameriku.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima u petak da su pauzu u prijemu evakuisanih preporučili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti "iz velike predostrožnosti."

Ona je rekla da se četvoro Avganistanaca kod kojih su otkrivene male boginje nalazi u karantinu u SAD, u skladu sa zdravstvenim pravilima.

Asošijted pres je preneo da se suspenzija odnosi na letove iz američkih baza u Nemačkoj i Kataru. Bela kuća je, ranije u petak, saopštila da je još 32 američkih državljana ili osoba sa trajnim boravkom napustilo Avganistan uz pomoć SAD.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn izjavila je da je 19 osoba napustilo Avganistan avionom Katar Ervejza dok je 13 otputovalo kopnenim putem.
Bio je to drugi evakuacioni let koji su dozvolili talibani od kako su američki vojnici napustili Avganistan.

"Današnji odlasci pokazuju kako Amerikancima pružamo jasne i bezbedne opcije da napuste Avganistan sa različitih lokacija", saopštila je Horn.

Portparolka Stejt departmenta Džalina Porter kaže da su SAD ponudile mesta na letu u petak 44 američkih državljana, ali da nisu svi odlučili da putuju. Procenila je da je u Avganistanu ostalo još oko 100 američkih državljana.

Talibani su dozvolili prvom katarskom čarter letu da poleti sa aerodroma u Kabulu u četvrta, što je bio prvi let evakuacije posle okončanja američke vojne operacije u Avganistanu 31. avgusta.

"Talibani su sarađivali u omogućavanju odlaska američkih državljana i građana sa pravom trajnog boravka na čarter letovima iz Kabula. Pokazali su fleksibilnost, i bili profesionalni u komunikaciji sa nama. To je pozitivan prvi korak", saopštila je Horn u četvrtak.

XS
SM
MD
LG