Linkovi

Predsednica Evropske komisije: Zemlje članice da razviju odbrambene sposobnosti bez SAD


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Francuska, 15. septembra 2021.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, Francuska, 15. septembra 2021.

Šefica Evropske unije pozvala je zemlje članice da razviju svoje odbrambene sposobnosti bez američke podrške, što je apel koji je usledio nakon što su talibani nedavno zauzeli Avganistan.

Primedbe predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen usledile su mesec dana nakon brzog kolapsa afganistanske vojske i neuredne evakuacije hiljada ljudi koji su pobegli iz zemlje nakon što su talibani zauzeli Kabul.

"Evropa može i očigledno bi trebalo da bude sposobna i voljna da učini više sama", rekla je fon der Leien tokom svog godišnjeg izlaganja o zajednici pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

"Ono što nas je do sada sputavalo nisu samo nedostaci kapaciteta, već nedostatak političke volje", rekla je fon der Lajen, bivša nemački ministarka odbrane čija je zemlja među najkolebljivijim zemljama članicama EU kada je reč o slanju trupa u borbe širom sveta.

Ona je pozvala EU da stvori "odbrambenu uniju" i razvoj koji bi nadopunio tradicionalni pristup EU, pristup "meke sile".

Predsednica EU predložila je poreske olakšice za podsticanje razvoja i prodaje oružja u EU, poboljšanje programa razmene obaveštajnih podataka i jačanje odbrane od sajber napada.

Predlog o osnivanju snaga od 5.000 članova prvi put je podnet u maju tokom pregleda sveukupne strategije bloka. Šef spoljne politike EU Žosep Borel rekao je na sastanku da se nada da će plan biti finaliziran do novembra.

EU trenutno ima sistem borbenih trupa za raspoređivanje na nemirnim područjima, ali on nikada nije upotrebljen.

Neke informacije korišćene u ovom izveštaju preuzete su od agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG