Linkovi

Šef Pentagona za VOA: Amerika danas bezbednija nego 2001.


Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin
Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin ocenio je da je Amerika danas bezbednija nego 2001. kada se dogodio napad 11. septembra. U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Karlom Bab, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, Ostin je ocenio da su se mogućnosti Amerike za napad i odbranu višestruko uvećale. SAD će nastaviti da prate pretnje iz Avganistana, ali i iz Kine, kaže Ostin.

Glas Amerike: Gospodine Ostin, hvala vam na vremenu odvojenom za Glas Amerike. 11. septembar je poseban dan kada se sećamo onih koji su poginuli pre 20 godina. Da li je Amerika danas bezbednija nego što je tad bila?

Ostin: Ako pogledate odbrambene sposobnosti od 2001, u pogledu prikupljanja podataka o pretnjama širom sveta, onda se može reći da su naši kapaciteti višetruko uvećani. Što je još važnije, bolje radimo kao vlada - svi imamo sve informacije, pa se bolje koordinišemo. Zbog svega toga bih rekao da smo bezbedniiji".

Glas Amerike: Da se vratimo na povlačenje iz Avganistana. U aprilu su obaveštajne službe procenile da će talibani preuzeti Kabul tek u decembru, a onda su u julu promenile procenu na septembar. Da li ste bili iznenađeni kada su talibani sredinom avgusta preuzeli vlast?

Ostin: Mi smo govorili da postoje različite obaveštajne procene koje su se vremenom menjale. Analiziraćemo sve to u budućnosti, videti šta smo mogli da uradimo bolje. Ali, dok se sve ne završi, neću da predviđam bilo šta".

Glas Amerike: Mislite li da je trebalo obustaviti povlačenje kada su u julu obaveštajne službe procenile da će talibani brže preuzeti vlast?

Ostin: Opet, ne želim nešto da pretpostavljam. Mislim da smo dužni da obavimo jednu detaljnu procenu, ne samo vojske, već i drugih agencija".

Glas Amerike: Razgovarala sam sa pripadnicima 10. Planinske divizije, oni su mi rekli da su želeli da stignu ranije na aerodrom, kao i bi bilo bolje da je bilo manje ljudi. Mislite li da je evakuacija trebalo da počne ranije?

Ostin: Muškarci i žene koji su učestvovali u toj akciji su odradili ogroman posao. Prvo su morali da stignu da aerodroma, onda da ga obezbede, a onda da evakuišu 124.000 ljudi, od kojih oko 6.000 Amerikanaca. Stejt department i dalje radi na tome. Tako da, mislim da su uradili sjajan posao. To je istorijska akcija u smislu broja evakuisanih ljudi avionom, ali i herojski čin".

Glas Amerike: Ali, mislite li da je trebalo da počne ranije?

Ostin: Ponavljam, analiziraćemo šta smo uradilli kada se sve završi. Donosili smo odluke na osnovu bezbednosnih procena i onoga što se u datom momentu dešavalo.

Glas Amerike: Zbog 11.septembra smo angažovani u Iraku i Avganistanu. Vi ste nadgledali povlačenje vojske iz Iraka, da bi se vratila tri godine kasnije. Zašto se vojska povukla iz Avganistana ako su uslovi, u smislu terorizma, bili slični kao u Iraku?

Ostin: Kao prvo, nikada nismo totalno izašli iz Iraka, ostavili smo one koji obučavaju Iračane. Poredite dva potpuno različita scenarija. To su dve različite zemlje, različiti ljudi, imaju različite neprijatelje. Mislim da poređenje nije baš adekvatno.

Glas Amerike: Znači, ne vidite sličnosti na terenu?

Ostin: Svaka vojna akcija ima sličnosti, ali i bitne razlike u odnosu na pretnju, raspoložive snage, ko je sa nama od saveznika, koga tačno podržavate.

Glas Amerike: Šta mislite, koje terorističke grupe imaju najviše interesa da napadnu SAD?

Ostin: Međuarodne terorističke grupe, kao što možemo da vidimo, rade u zemljama koje nemaju jaku vladu, ili nemaju nikakvu vladu, pa očekujemo da odatle mogu da dođu potencijalne terorističke pretnje.

Glas Amerike: Kada biste odabrali jedno mesto odakle dolazi najveća pretnja za napad na Ameriku, koje bi to mesto bilo?

Ostin: Neću da ulazim u obaveštajne procene, ali terorističkih aktivnosti ima svuda. Vidimo da ih ima u Africi, u Somaliji slobodno rade mnoge organizacije.

Glas Amerike: Da li ćete vratiti vojsku u Somaliju?

Ostin: Ne želim da najavljujem nikakvo raspoređivanje trupa.

Glas Amerike: I dalje smo angažovani u Avganistanu, iako više nema vojske tamo, vodi se rat protiv terorizma. Da li će to odvratiti pažnju sa Rusije i Kine?

Ostin: Moramo da održimo fokus na odbrani zemlje i borbi protiv međunarodnog terorizma. Treba da sprečimo teroriste da napadnu našu zemlju i na to ostajemo najviše fokusirani.

Glas Amerike: Povodom 11. septembra, moram da pitam - šta kažete Avgansitancima koji su radili sa nama i borili se uz nas, onima koji su izgubili najbliže, onima koji i dalje brinu za budućnost?

Ostin: Zahvalni smo na njihovoj pomoći i zalaganju da poboljšaju život u svojoj zemlji. I na njihovom partnerstvu, posebno ljudima koji su radili kao prevodioci i omogućavali naše operacije, želim da im se zahvalim i da ih podsetim da ćemo im ostati zahvalni i ubuduće".

XS
SM
MD
LG