Linkovi

Talibani tvrde da nema Al-Kaide i Islamske države u Avganistanu


ARHIVA - Portparol Talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu, 31. avgusta 2021.
ARHIVA - Portparol Talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu, 31. avgusta 2021.

Talibani u Avganistanu odbacili su kao "neosnovanu propagandu" strahovanje Sjedinjenih Država da su Al-Kaida, ili ekstremisti povezani sa terorističkom grupom Islamska država, i dalje prisutni u toj zemlji.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid minimalizovao je tu pretnju na konferenciji za novinare u Kabulu, samo nekoliko dana pošto je regionalna ispostava Islamske države - ISIS-K - preuzela odgovornost za seriju bombaških napada tokom vikenda, čija su meta bili talibanski borci u istočnoj pokrajini Nangarhar.

Američki obaveštani zvaničnici su nedavno upozorili da se Al-Kaida i operativci Islamske države vraćaju u Avganistan, ohrabreni nakon što su talibani, islamisti, došli na vlast pre pet nedelja.

Portparol Talibana osudio je bombaške napade u Nangarharu. Rekao je da je njegova vladajuća, islamistička grupa rešena da zaustavi nasilje i da ne vidi ISIS-K kao značajnu pretnju.

“I sami ćete videti da će to biti poslednji napadi koje su izvršili, i neće moći da ih sprovode u budućnosti", rekao je.

Mudžahid je izneo tvrdnju da ekstremisti koji operišu u Avganistanu u ime ISIS-K, nemaju veze sa borcima u Siriji i Iraku.

"Daeš (Islamska država) nema fizičko prisustvo ovde ali je moguće da su neki ljudi, koji su rođeni Avganistanci, usvojili ideologiju Daeša, koja nije popularna niti je podržavaju Avganistanci", rekao je.

ISIS-K je takođe preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na aerodromu u Kabulu prošlog meseca, u kome je ubijeno 13 američkih vojnika i skoro 170 avganistanskih civila.

Al-Kaida u Avganistanu

Zamenik direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), Dejvid Koen, je prošle nedelje izjavio da SAD "već počinju da vide nagoveštaje potencijalnog kretanja Al-Kaide ka Avganistanu."

"Međutim, još je rano", rekao je Koen na panel diskusiji na obaveštajnom samitu nadomak Vašingtona. Upozorio je da bi Al-Kaida mogla da se ponovo formira za manje od godinu dana. "Jasno, pomno ćemo motriti", rekao je.

Međutim, Mudžahid je odbacio te navode.

"Zabrinutost zbog prisustva stranih ekstremista i bilo koga povezanog sa Al-Kaidom je pogrešno i izražava se samo radi propagande. Ne vidimo nikoga u Avganistanu ko ima bilo kakve veze sa Al-Kaidom", rekao je portparol talibana.

"Dali smo obećanje svetu i Americi da nećemo nikome dozvoliti da koristi tle Avganistana da bi pretio ili naudio bilo kojoj zemlji. To je principijelan stav i mi ga se striktno pridržavamo jer je takođe u interesu Avganistanaca", dodao je Mudžahid.

Talibanski borci u pokrajini Pandžšir, 8. septembra 2021.
Talibanski borci u pokrajini Pandžšir, 8. septembra 2021.

Muški kabinet Talibana

Mudžahid je održao konferenciju za novinare pre svega da bi saopštio proširenje sastava prelazne vlade talibana, koja je formirana pre dve nedelje, ali nije imenovao nijednu ženu u kabinet koji ima oko 60 članova.

Izneo je tvrdnju da vlada Talibana predstavlja sve etničke zajednice u Avganistanu, navodeći da će žene biti deo kabineta u kasnijoj fazi, ali nije rekao kada. Portparol je ponovo pozvao Ujedinjene nacije, SAD, Evropsku uniju i druge zemlje, kao i susede Avganistana, da priznaju vladu u Kabulu.

Nekoliko važnih članova talibanskog kabineta su, međutim, na "crnoj listi" SAD i UN kao članovi terorističkih organizacija, što ih sprečava da imaju direktne odnose sa Kabulom.

XS
SM
MD
LG