Linkovi

Talibani zatvorili ministarstvo za ženska pitanja u Kabulu


Zgrada sada zatvorenog Ministarstva za ženska pitanja u Kabulu, 18. septembra 2021.
Zgrada sada zatvorenog Ministarstva za ženska pitanja u Kabulu, 18. septembra 2021.

Novi vladari Avganistana, talibani, po svemu sudeći su zatvorili vladino ministarstvo za ženska pitanja i zamenili ga ministarstvom čiji je zadatak promovisanje moralnosti.

Ispred zgrade u Kabulu u kojoj se nalazilo ministarstvo za ženska pitanja u petak je podignut novi znak na kome piše da je to sada zgrada "Ministarstva za propovedanje, putokaz i zaštitu vrline i sprečavanje poroka."

Zaposleni u programu Svetske banke za ekonomsko jačanje položaja žena i ruralni razvoj, u koji je uloženo 100 miliona dolara, u subotu su ispraćeni iz zgrade u okviru promena, naveo je jedan od zaposlenih Šarif Akhtar.

U saopštenj u subotu, ministarstvo obrazovanja koje vode talibani saopštilo je: "Svi muški nastavnici i učenici treba da se vrate u obrazovne institucije." U saopštenju nisu pomenute žene - ni kao učenice ni kao predavači.

To je najnoviji pokazatelj da talibani krše ženska prava od kako su u avgustu osvojili prestonicu Kabul, uprkos nedavnim izjavama da su spremni da ublaže restrikcije za žene i devojčice.

Kada su talibani vladali zemljom od 1996. do američke invazije 2001, pokret je ženama i devojčicama branio pravo na obrazovanje, i uglavnom ih je isključio iz javnog života.

U subotu su tri osobe poginule u tri eksplozije čija su meta bila vozila talibana u istočnoj pokrajinskoj prestonici Džalalabadu. Niko nije preuzeo odgovornost, ali ekstremisti Islamske države, koja je neprijatelj talibana, imaju bazu u tom području.

Više od 500 ljudi je u subotu ujutru napustilo Avganistan u dva evakuaciona leta sa aerodroma u Kabulu. Jedan je bio avion nacionalnog pakistanskog avioprevoznika a drugi iranski Mahan Er, saopštio je jedan zvaničnik. On je dodao da se još ne zna identitet i nacionalnost putnika.

Još Amerikanaca je napustilo Avganistan letom Katar Ervejza u petak, izjavio je mirovni predstavnik Vašingtona Zalmaj Halilzad.

U ovom izveštaju korišćene su informacije agencija Asošijeted pres i AFP.

XS
SM
MD
LG