Linkovi

Talibani: Od pobunjenika u divljini do čuvara bezbednosti u gradovima


Arhiva - Talibanski borac pretresa čoveka na kontrolnom punktu u Kabulu, Avganistan, 5. novembra 2021.

Otkako su talibani zauzeli Avganistan pre više od tri i po meseca usred haotičnog povlačenja američkih i NATO trupa, njihovi borci su promenili svoje uloge - od pobunjenika koji se bore u planinama i poljima do oružanih snaga koje vode zemlju.

Mnogi talibanski pešaci sada imaju nove poslove - poseduju kontrolne punktove na ulicama i vrše bezbednosne patrole u i oko avganistanskih gradova i mesta. Prošlog meseca, nekoliko talibanskih boraca poziralo je za fotografije portrete za Asošiejted pres u noćnim patrolama i na kontrolnim punktovima u zapadnom gradu Heratu.

Jedan od njih, 21-godišnji Ahmad Vali, bio je u patroli u selu Kamar Kalag, severno od Herata. Učenik islamske verske škole poznate kao medresa, rekao je da se pridružio talibanima jer je verovao u učenje Kurana i bio protiv prisustva Amerike u svojoj zemlji i protiv prethodne avganistanske vlade, koja je bila naširoko kritikovana zbog korupcije.

Sada je, kako je rekao, veoma zauzet svojim novim obavezama održavanja bezbednosti u oblasti u kojoj je raspoređen. On se nada da će i on i njegova zemlja imati svetlu budućnost i rekao je da je "99 odsto siguran" da će doći bolji dani za sve ljude u Avganistanu.

Nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom avgusta, ionako oronula privreda Avganistana zavisna od pomoći ušla je u potpunu krizu. Međunarodna zajednica je uskratila stotine miliona dolara u finansiranju na koje se oslanjala zemlja od 38 miliona ljudi. Milijarde dolara avganistanske imovine u inostranstvu su zamrznute.

Bankarski sistem Avganistana je u velikoj meri odsečen od sveta, a novi talibanski vladari uglavnom nisu bili u stanju da isplaćuju plate, dok su poslovi u mnogim delovima privrede nestali.

Ženama je uglavnom zabranjen pristup tržištu rada, osim u određenim profesijama, kao i srednjoškolskom obrazovanju, dok je desetine hiljada ljudi, uključujući visokoobrazovane profesionalce, pobeglo ili pokušava da pobegne iz Avganistana, što je dovelo do masovnog odliva mozgova.

XS
SM
MD
LG