Linkovi

EU obećala pomoć od milijardu evra Avganistancima na virtuelnom samitu G-20


Lideri G-20 na virtuelnom samitu o Avganistanu, 12. oktobra 2021 u Rimu.
Lideri G-20 na virtuelnom samitu o Avganistanu, 12. oktobra 2021 u Rimu.

Evropska unija obećala je paket pomoći u iznosu od milijardu evra narodu Avganistana, ali i upozorila da ta pomoć neće biti dovoljna da spreči glad u toj zemlji kako se bliži zima.

Blok od 27 zemalja obećao je pomoć na virtuelnom samitu Grupe 20, posvećenom Avganistanu. Italijanska vlada, koja predsedava G-20, izjavila je da je cilj sastanka bio da se razmotri "hitna" humanitarna podrška građanima Avganistana, kao i borba protiv terorizma i sloboda kretanja Avganistanaca u zemlji i van nje.

Paket evropske pomoći, koji uključuje 300 miliona evra obećanih ranije, biće namenjen samo stanovništvu Avganistana i susednim zemljama, koje su prve pružile direktnu pomoć.

Domaćin samita, italijanski premijer Mario Dragi, rekao je da članice G-20 treba da održavaju kontakte sa vladom talibana u Avganistanu, ali da to ne znači i da će administracija u Kabulu dobiti formalno priznanje.

EU nastoji da ne legitimizuje prelaznu vladu Talibana. “Međutim, narod Avganistana ne treba da plaća cenu za postupke talibana", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Bajden sa liderima G-20

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa liderima G-20 o situaciji u Avganistanu, kao i inicijativama da se odgovori na pretnju ekstremističke grupe Islamska država Korasan (ISIS-K), saopšteno je iz Bele kuće.

Lideri su takođe ponovili obećanja da će pružati humanitarnu pomoć direktno avganistanskom narodu, kroz nezavisne međunarodne organizacije, dodaje se u saopštenju.

Govoreći posle skupa, italijanski premijer Dragi ocenio je da je virtuelni sastanak bio uspešan, uprkos odsustvu ključnih lidera kao što su predsednici Kine i Rusije, Ši Đinping i Vladimir Putin.

Njihovo odsustvo pokazuje različite međunarodne stavove u odnosu na krizu, prenosi agencija Rojters. "Glavni problem je što zapadne zemlje žele da u fokus stave način na koji vode zemlju, na primer kako se odnose prema ženama, dok Kina i Rusija sa druge strane imaju spoljnu politiku nemešanja", izjavio je za Rojters jedan diplomatski izvor.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj obećao je u ponedeljak pomoć, rekavši na ministarskom sastanku EU da je "humanitarna i socioekonomska situacija u Afganistanu pred kolapsom".

"Danas smo se dogovorili o prilagođenom pristupu koji bi pružio direktnu podršku avganistanskom stanovništvu kako bi se sprečila humanitarna katastrofa, a da se svakako ne priznaju talibani", rekao je Borelj. "Pružaćemo pomoć preko naših multilateralnih partnera poštujući naše dogovorene principe angažovanja".

Gutereš je u ponedjeljak rekao da se Avganistan suočava sa "trenutkom preokreta", pozivajući svet na akciju.

Pre nego što su Talibani zauzeli zemlju, međunarodna pomoć činila je 75 odsto državne potrošnje Avganistana, ali vlade i međunarodne organizacije su prekinule takvo finansiranje i zamrznule avganistansku imovinu u inostranstvu.

Gutereš je u ponedjeljak rekao da se banke u Avganistanu zatvaraju i da su zdravstvena i druge bitne usluge obustavljene na mnogim mestima. On je upozorio da humanitarna kriza, koja pogađa polovinu stanovništva zemlje, raste.

"Avganistanski narod ne može pretrpeti kolektivnu kaznu jer su se talibani loše ponašali", rekao je Gutereš.

U izveštaju su upotrebljene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG