Linkovi

Pentagon ponudio novčanu odštetu porodicama poginulih avganistanskih civila


Arhiva: Ispraćaj civilne žrtve u Avganistanu (Foto: REUTERS/Parwiz)
Arhiva: Ispraćaj civilne žrtve u Avganistanu (Foto: REUTERS/Parwiz)

Pentagon je ponudio nepoznatu novčanu sumu kao vid odštete i saučešća porodicama deset civila koji su poginuli u napadu američkih bespilotnih letelica u Avganistanu tokom avgusta u danima uoči povlačenja američkih trupa.

Sekretarijat za odbranu saopštio je da je preuzeo obavezu koja uključuje ponudu novčane sume – uz saradnju sa Stejt departmentom u podršci članovima porodice koji su izrazili želju da se presele u Sjedinjene Države.

Kolin Kal, zamenik američkog sekretara za odbranu održao održao je virtuelni sastanak sa Stevenom Kvonom, osnivačem i predsednikom kompanije Nutrition & Education International, humanitarne organiazcije koja je angažovala Zemarija Ahmadija – jednog od poginulih u napadu dronom, izjavio je predstavnik za medije Pentagona Džon Kirbi.

Ahmadi i drugi koji su poginuli u napadu bili su nevine žrtve koje nisu krive i nisu povezane sa Islamskom državom Horasan “ niti su prijetnje američkim snagama”, rekao je Kirbi.

U napadu bespilotnim letelicama u Kabulu poginulo je 10 civila - među kojima sedmoro dece.

Pentagon je ranije saopštio da je meta napada bio bombaš samoubica Islamske države koji je, kako je ukazano, predstavljao neposrednu pretnju američkim trupama na aerodromu koje su sprovodile poslednje faze povlačenja iz Avganistana.

Međutim, gotovo istovremeno objavljeni su izveštaji da su u napadu bespilotnih letelica zapadno od međunarodnog aerodrome u Kabilu poginuli civili, uključujući decu.

Napad je izveden tri dana nakon što je bombaš samoubica Islamske države ubio 13 američkih vojnika i više avganistanskih civila. Oni su pokušavali da dopru do aviona za evakuaciju, pošto su talibani preuzeli vlast u prestonici Avganistana.

XS
SM
MD
LG