Linkovi

Avganistan: Desetine poginulih u bombaškom napadu u džamiji, odgovornost preuzela Islamska država


Bombaški napad u džamiji u Avganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Bombaški napad u džamiji u Avganistanu

Bombaš samoubica aktivirao je ekspozivnu napravu u džamiji u avganistanskoj severoistočnoj provinciji Kunduz. U napadu su poginule desetine vernika.

Odgovornost su preuzeli militanti Islamske države.

Državna novinska agencija Bahtar, koja se nalazi u nadležnosti talibanskog Ministarstva informisanja, objavila je da je poginulo 46 osoba, dok ih je ranjeno više od 140.

Dvoje neimenovanih zdravstvenih zvaničnika izjavilo je za agenciju Rojters da bi bilans poginulih mogao biti između 70 i 80.

Prethodno je Misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu saopštila da je poginulo ili povređeno više od stotinu ljudi.

"Veoma smo zabrinuti zbog podataka o velikom broju stradalih u napadu na Sajudabad Šija džamiju u provinciji Kunduz. Prve informacije kojima raspolažemo ukazuju da je više od sto ljudi poginulo ili ranjeno u napadu bombaša samoubice”, objavila je ta misija na društvenoj mreži Tviter.

Napad su potvrdili i talibanski zvaničnici.

"U džamiji naših šiitskih sunarodnika dogodila se eksplozija. Veliki broj naših sunarodnika je ubijen i ranjen", objavio je na društvenoj mreži Tviter portparol talibana Zabihala Mudžahid – talibanski glasnogovornik.

Niko, za sada, nije preuzeo odgovornost za napad. Eksplozija se dogodila, pošto je poslednjih nedelja izvršeno nekoliko napada, uključujući i jedan u džamiji u Kabulu, a za pojedine su odgovornost preuzeli militanti Islamske države.

Kako ukazuje agencija Rojters, napadi predstavljaju ozbiljne bezbednosne izazove za talibane, koji su u avgustu preuzeli kontrolu nad Avganistanom, i od tada sproveli nekoliko akcija protiv ćelija Islamske države u Kabulu.

XS
SM
MD
LG