Linkovi

Izaslanik SAD za Avganistan podneo ostavku


Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan
Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan

Najviši američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad podneo je ostavku na tu funkciju, manje od dva meseca nakon haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana.

Državni sekretar Entoni Blinken objavio je da Kalilzad odlazi i da će ga odmeniti njegov dosadašnji zamenik Tomas Vest.

"Zahvaljujem mu što je decenijama služio američkom narodu", rekao je Blinken.

Kalilzad je na mestu izaslanika za Avganistan bio protekle tri godine, i u Trampovoj i u Bajdenovoj admnistraciji. Pre toga je bio ambasador u UN, Iraku i Avganistanu.

Kalilzada, koji je rođen u Avganistanu, često su kritikovali zbog uloge u pregovorima između talibana i avganistanske vlade. Nije uspeo da izdejstvuje sporazum o podeli vlasti, ali jeste ispregovarao sporazum između talibana i SAD u februaru 2020. o povlačenju američke vojske.

Talibani su, međutim, veoma brzo preuzeli vlast po povlačenju SAD iz Avganistana, što je uzrkovalo haotičnu evakuaciju američkih državljana i Avganistanaca koji su radili za njih.

U pismu Blinkenu, Kalilzad je priznao da nije mogao da izdejstvuje dogovor o podeli vlasti između talibana i tadaašnje vlade koju su SAD podržavale.

"Razlozi za to su veoma složeni i to ću obrazložiti u narednim danima i nedeljama", napisao je Kalilzad.

Ipak, pravdao je dogovor SAD i talibana i rekao da nije njegova greška to što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, već odluka Trampove i Bajdenove administracije da se povuku, uprkos tome što talibani nisu ispunili svoj deo dogovora.

Kalilzad je napisao i da je "pravi trenutak da ode sa funkcije" i da SAD ulaze u novu fazu politike prema Avganistanu.

Kalilzadova zamena, Tomas Vest, je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio i deo njegovog tima za bezbednost u vreme kad je Bajden bio potpredsednik SAD

XS
SM
MD
LG