Linkovi

SAD blokiraju finansije avganistanske podružnice Islamske države


Arhiva - Pripadnici bezbednosnih snaga Avganistana tokom operacija protiv militanata Islamske države u distriktu Ačin, u provinciji Nangahar, 25. novembra 2019.

Sjedinjene Države stavljaju "na nišan" ogranak Islamske države u Avganistanu, uvodeći sankcije protiv nekih od najviših zvaničnika grupe, kao i finansijera koji je optužen za povećanje broja prpadnika te terorističke grupe stranim borcima.

Stejt department je u ponedeljak proglasio visoke vođe Islamske države Horasan Sanaulaha Gafarija, sultana Aziza Azama i Maulavija Radžaba za specijalno označene globalne teroriste (SDGT).

Ova odredba otvara put Vašingtonu da blokira njima i njihovim saradnicima pristup novcu i imovini koja dolazi u kontakt sa finansijskim sistemom SAD.

Sanaulah Gafari, takođe poznat kao Sanaulah ili Šahab al-Muhadžir, predvodi IS-Horasan otprilike od maja 2020. godine, kada su snage avganistanske vlade zarobile njegove prethodnike.

Obaveštajni podaci razmenjeni sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma ranije ove godine pokazali su da je Gafari delovao iz oblasti Kabula, gde je grupa uspostavila snažnu mrežu ćelija za spavanje.

Pored toga, američki Sekretarijat za finansije u ponedeljak je uveo sankcije protiv Ismatulaha Halozaija, opisavši ga kao glavnog finansijera i posrednika za avganistansku podružnicu Islamske države, takođe poznatu kao ISIS-K.

Halozai je "izvršavao misije za više rukovodstvo ISIS-a", navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije, u kojem se dodaje da je on takođe odgovoran za "omogućavanje kretanja stranih boraca koji nastoje da eskaliraju tenzije u Avganistanu i regionu".

Zvaničnici trezora takđe su rekli da je Halozai nedavno vodio šemu transfera novca iz Turske, a da je ranije vodio operaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prikupljajući novac za IS-Horasan putem preprodaje luksuzne robe.

Uprkos tome što je potisnut iz svojih teritorijalnih uporišta nakon pritiska i SAD, i talibana u prvoj polovini 2020, IS-Horasan se vratio i značajno porastao otkako su SAD povukle svoje poslednje snage iz Avganistana prošlog avgusta.

Visoki diplomata UN u Avganistanu upozorio je prošle nedelje da je IS-Horasan "izgleda da je prisutan u skoro svim pokrajinama i da je sve aktivniji“.

Najviši zvaničnici odbrane SAD i obaveštajnih službi takođe su upozorili da bi teroristička grupa mogla da obnovi kapacitete za napade na amerčke i zapadne interesi širom sveta za samo šest meseci.

Zvaničnici SAD procenjuju da IS-Horasan sada ima najmanje 2.000 "tvrdih" boraca, uglavnom organizovanih u ćelijama širom zemlje.

Ti brojevi su već povećani kao rezultat odluke Talibana da isprazne ključne zatvore dok su njihove snage napredovale širom Avganistana u avgustu.

Međunarodni zvaničnici za borbu protiv terorizma i nezavisni stručnjaci takođe su izrazili zabrinutost da bi IS-Horasan mogao dobiti dodatni podsticaj od stranih boraca.

Tekstualne poruke presretnute nakon talibanskog preuzimanja Avganistana ukazuje na to da pristalice IS izvan regiona izražavaju želju da otputuju u Avganistan kako bi se tamo pridružili borbi.

XS
SM
MD
LG