Linkovi

Grenel najavljuje nastavak dijaloga Srbije i Kosova


Ričard Grenel
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik predsedika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel napisao je na Tviteru da će dijalog Srbije i Kosova ozbiljno početi posle ukidanja taksi i reciprociteta možda već ove nedelje i da su lideri sa obe strane posvećeni tome.

"Jednom kada tarife/reciprocitet budu ukinuti (možda već ove nedelje?) počinje ozbiljan dijalog. Razgovarao sam sa liderima u Srbiji i na Kosovu o tome da treba da počnu da grade međusobno poverenje i oni su tome posvećeni. Više informacija uskoro", napisao je Grenel.

Izaslanik američkog predsednika je reagovao na tvit predsednika Kosova Hašima Tačija koji je u nedelju najavio formiranje vlade i zatražio ukidanje taksi.

"Sledeće nedelje biće preduzeti poslednji koraci u formiranju vlade koja ima podršku u parlamentu i koja je sposobna da se izbori sa epidemijom Kovida 19 i služi građanima. Takse i recpirocitet treba da budu ukinuti kako bi se ojačala podrška SAD i EU Kosovu", napisao je Tači na Tviteru.

Skupština Kosova izglasala je 25. marta marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje, koji je insistirao na taksama i reciprocitetu prema Srbiji.

Kurti je zahtevao nove izbore, dok je predsednik Kosova Hašim Tači započeo konsultacije sa predstavnicima ostalih političkih paritija na Kosovu zbog formiranja nove vlade.

Savetnik još aktuelnog kosovskog premijera Haki Abazi odgovorio je američkom izaslaniku Grenelu na Tviteru opaskom da ne poštuje izbornu volju naroda na Kosovu.

"Takse su ukinute. Lideri i predstavnici naroda na Kosovu su izabrani 6. oktobra 2019. Zašto pokazujete nepoštovanje prema prijateljskoj zemlji i njenoj vladi? Lideri u demokratijama se biraju na izborima glasovima naroda", napisao je Abazi.

XS
SM
MD
LG