Linkovi

Austrijski kancelar podneo ostavku


Sebastijan Kurc, austrijski kancelar u ostavci (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)
Sebastijan Kurc, austrijski kancelar u ostavci (Foto: REUTERS/Lisi Niesner)

Austrijski kancelar Sebastian Kurc saopštio je da planira da se povuče sa funkcije u pokušaju da ublaži krizu nastalu usled tužilačke istrage koja će protiv njega biti pokrenuta istraga zbog sumnji na korupciju.

Kurc je rekao da je predložio da ga na funkciji zameni austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Takođe, Kurc je ukazao da, po napuštanju kancelarske funkcije, namerava da preuzme poziciju šefa poslaničke grupe Austrijske narodne partije.

Inače, austrijske opozicione stranke tražile su Kurcovu ostavku i u utorak su nameravale da predlože glasanje o nepoverenju u austrijskom parlamentu.

Kurc je, uz još devet osoba i tri organizacije, pod istragom zbog sumnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o Austrijskoj narodnoj partiji koju predvodi.

Podsetimo, Kurc je početkom septembra boravio u zvaničnoj poseti Beogradu kada je poručio da Austrija podržava proces evrointegracija Srbije, kao i dijalog između Beograda i Prištine.

Tada mu je predsednik Srbije uručio državno odlikovanje - orden Republike Srbije na lenti.

Posetu su dvojica državnika iskoristila i za neformalno druženje uz, kulinarske veštine predsednika Srbije, biftek i vino.

XS
SM
MD
LG